Clicky


Ritzege Gilbert, tijdsverlies Contador

Ritzege Gilbert, tijdsverlies Contador
02-07-2011 18:54 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Philippe Gilbert heeft de eerste etappe in de Tour de France gewonnen. De Belgisch kampioen van Omega Pharma-Lotto kwam na een rit van 191,5 kilometer als eerste boven op de Mont des Alouettes, een col van de vierde categorie, en verzekert zich daarmee van de eerste gele trui. Titelverdediger Alberto Contador liep door oponthoud bij een valpartij bijna anderhalve minuut tijdsverlies op.

Een groot gedeelte van het peloton was slachtoffer van een massale valpartij op iets minder dan tien kilometer van de streep, die het gevolg was van een botsing tussen renners en een toeschouwer. De groep die de dans was ontsprongen reed in volle vaart door naar de Mont des Alouettes, waar Fabian Cancellara onder de boog van de laatste kilometer de eerste aanval plaatste.

De Zwitser was echter niet bestand tegen Gilbert, die op overtuigende wijze zijn favorietenrol waarmaakte. Cadel Evans finishte op drie seconden als tweede, voor Thor Hushovd, Jose Joaquin Rojas en Jurgen van den Broeck.



Robert Gesink raakte betrokken bij een kleine valpartij op twee kilometer van de streep. Hij kwam weliswaar ongeschonden uit de strijd, maar kwam pas ruim drie minuten na de ritwinnaar over de streep. Omdat de val plaatsvond in de laatste drie kilometer, krijgt hij echter gewoon de tijd van de eerste groep.

Lieuwe Westra reed de hele dag in beeld. De Nederlander van Vacansoleil pakte samen met zijn Franse metgezellen Jérémy Roy en Perrig Quemeneur een voorsprong van bijna zeven minuten, maar op achttien kilometer van de streep was daar niets meer van over. Westra kwam uiteindelijk op 2.25 minuten over de finish.