Clicky


Eerste Franse EHEC-dode

Eerste Franse EHEC-dode
02-07-2011 17:40 | Buitenland | auteur de redactie
PARIJS (Novum/AP) - De EHEC-bacterie is voor het eerst een Franse patiënte fataal geworden. Volgens het ziekenhuis in Bordeaux waar de 78-jarige vrouw zaterdagochtend overleed is de boosdoener niet de EHEC-variant die de afgelopen weken talloze Duitsers en Fransen heeft ziekgemaakt. Waar de bacterie die de Française besmette dan wel vandaan komt maakte het ziekenhuis niet bekend.

De vrouw was op 24 juni opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux toen de gevaarlijke niercomplicatie HUS zich bij haar openbaarde. Zo'n 2 à 7 procent van de met EHEC besmette patiënten loopt het zeldzame HUS op. Van hen overlijdt 2 tot 9 procent.

De zeven andere EHEC-patiënten in het ziekenhuis van Bordeaux zijn buiten levensgevaar.

Het dodental als gevolg van de E.coli-uitbraken in Duitsland en Frankrijk is met het sterfgeval in Bordeaux opgelopen tot 51. In Duitsland zijn tot dusverre 48 mensen aan een EHEC-besmetting overleden. Eén persoon stierf in Zweden en ook in de Verenigde Staten is een dode gevallen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens het Duitse Robert Koch Instituut zijn in Duitsland nu in totaal 3999 ziektegevallen geregistreerd. Bij 845 van hen dreigt nierfalen. In zestien andere landen zijn in totaal 122 gevallen gemeld.

De uitbraken van de gevaarlijke darmbacterie in Duitsland en Frankrijk zijn mogelijk het gevolg van uit Egypte geïmporteerd fenegriekzaad, zeiden het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) donderdag.