Clicky


ACP vraagt om risicoanalyse politietrainingsmissie Kunduz

ACP vraagt om risicoanalyse politietrainingsmissie Kunduz
29-06-2011 16:57 | Binnenland | auteur de redactie
Uit mediaberichten blijkt dat de Taliban bedreigingen hebben geuit aan het adres van de Nederlandse politiemensen die op vredesmissie naar het Afghaanse Kunduz worden uitgezonden. Zij beschouwen de politietrainers als vijand en zouden hebben gezegd hen te willen uitschakelen. De ACP heeft aan minister Opstelten van Veiligheid & Justitie (V&J) uiteraard vragen gesteld over de veiligheidssituatie in Kunduz.

De uitspraken van de Taliban vandaag in de Volkskrant doen veel stof opwaaien. De ACP begrijpt dit. Er staan immers 150 politietrainers klaar die volgende week in de Afghaanse provincie aan de slag gaan. De ACP volgt het dossier nauwlettend, maar wil eerst de feiten op een rij. Daarom heeft zij vorige week al aan minister Opstelten van V&J gevraagd naar een laatste risicoanalyse over de veiligheid van de Nederlandse politiecollega's. Aan de hand daarvan zullen besluiten moeten worden genomen. Vooralsnog gaat de politietrainingsmissie naar Kunduz, op basis van eerdere risicoanalyses en onderzoeken, gewoon door.

Gedegen analyse
De ACP blijft benadrukken dat de politiek over nut en noodzaak van vredesmissies gaat. De ACP richt zich op de voorwaarden, waaronder politiemensen worden uitgezonden. Voor de ACP staat de veiligheid van de collega's die naar Kunduz gaan voorop. Er mogen geen onverantwoorde risico's worden genomen. "Wij willen echter eerst een gedegen analyse zien en geen verregaande uitspraken doen op basis van berichtgeving in de media", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.