Clicky


'Verpleeghuizen verwaarlozen brandveiligheid'

'Verpleeghuizen verwaarlozen brandveiligheid'
29-06-2011 09:20 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - De meeste verpleeg- en verzorgingshuizen doen niet genoeg om brand te voorkomen. Als brand uitbreekt, is er niet op elk tijdstip genoeg personeel om alle bewoners te evacueren. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding woensdag in het AD.

De vereniging uit haar zorgen naar aanleiding van de brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein. Door die brand kwamen negen bewoners op de intensive care terecht.

Zorgcentra zouden de 'meest basale' zaken niet op orde hebben. "Ik zie nog steeds dat nooduitgangen geblokkeerd zijn", zegt een brandpreventiespecialist van de vereniging Charles Meijer in de krant. Ook zouden er vaak nog brandgevaarlijke bankstellen in de gang staan die ook nog eens de weg blokkeren.

De onderbezetting in de tehuizen zou een grote rol spelen bij het verwaarlozen van de brandveiligheid. "Als een verpleegkundige in grote haast tientallen keren per dag door brandwerende deuren moet, zal hij die waarschijnlijk openzetten", legt Meijer uit.

De NVBR wil nieuwe afspraken maken met de koepel van zorgondernemers. De koepel stelt dat de situatie in de meeste instellingen onder controle is, maar sluit niet uit dat het beter kan.

De burgemeester van Nieuwegein, Frans Backhuijs, liet dinsdag weten dat wordt onderzocht wat er voor en tijdens de brand in De Geinsche Hof is gebeurd.