Clicky


Kamervragen over Rosenthal na vliegramp Tripoli

Kamervragen over Rosenthal na vliegramp Tripoli
28-06-2011 16:16 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - De PvdA stelt Kamervragen aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) naar aanleiding van zijn uitspraken over de vliegramp vorig jaar bij Tripoli. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat de bewindsman de Kamer ten onrechte heeft gemeld dat Libië binnen een jaar met een rapport moet komen.

Het internationale verdrag dat regelt hoe het onderzoek na een vliegramp gevoerd moet worden, beveelt slechts aan dat er binnen een jaar een rapport ligt. Het legt dus geen verplichting op, in tegenstelling tot wat Rosenthal aan de Tweede Kamer meldde. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie ICAO leidt Libië het onderzoek nog steeds, ondanks de luchtaanvallen van de NAVO op het Noord-Afrikaanse land.

Aan nabestaanden van de slachtoffers beloofde Rosenthal volgens de avondkrant dat hij zou onderzoeken of de internationale luchtvaartorganisatie ICAO kon ingrijpen, bijvoorbeeld door het onderzoek over te nemen. Dat is echter niet mogelijk. Timmermans wil weten of de bewindsman bereid is de nabestaanden zijn excuses aan te bieden.



Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken erkende tegenover de krant dat de Kamer verkeerd is geïnformeerd. "Het gaat inderdaad niet om een juridische verplichting. We vinden wel dat Libië die aanbeveling had moeten opvolgen."

Bij de crash van het toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways kwamen op 12 mei vorig jaar 103 mensen om het leven, onder wie 67 Nederlanders.