Clicky


Beruchte aspergestekerij Someren gesloten

Beruchte aspergestekerij Someren gesloten
28-06-2011 14:52 | Binnenland | auteur de redactie
SOMEREN (Novum) - De beruchte aspergestekerij in Someren is dinsdagochtend gesloten. De eigenares zit sinds twaalf dagen opnieuw vast op verdenking van uitbuiting van buitenlandse werknemers. Haar moeder kwam dinsdag de sleutel halen, waardoor vier Polen die er nog verbleven op straat kwamen te staan, zegt bestuurder bij FNV Bondgenoten Wim Baltussen.

Een Pool is met de bus naar Eindhoven vertrokken en daar op de trein gestapt. Drie anderen verblijven in ieder geval tot vrijdag bij Baltussen om papierwerk te regelen. Elf andere Polen zijn maandagavond al vertrokken nadat de bond hen reisgeld had gegeven. De Polen waren niet meer aan het werk omdat de oogst al achter de rug is.

Dinsdagochtend overviel een Poolse consulent Baltussen met de vraag of hij de drie Polen kon onderdak kon verschaffen. De drie verliezen de helft van hun inkomen als ze nu naar huis zouden gaan. Ze hebben nog geen sofinummer. Dat is toegezegd, maar moet nog worden geregeld. "Zonder sofinummer wordt standaard belasting geheven over 52 procent van het inkomen."

Overigens is het de vraag of de Polen nog inkomen kunnen verwachten. Ze werkten volgens Baltussen zonder contract.

De 48-jarige eigenares van de aspergestekerij is al vaak in opspraak gekomen. Vorig jaar werd ze nog aangehouden op verdenking van mensenhandel en in 2009 werden op het bedrijf vijftig Roemenen onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. Bij controles in 2005 en 2006 kreeg ze ook al boetes toen op haar aspergeveld Polen aan het werk waren zonder dat ze de daarvoor benodigde vergunningen had.

Dit keer wordt de vrouw uit Helenaveen verdacht van economische uitbuiting van Poolse werknemers. De zaak kwam aan het licht bij een controle.