Clicky


Herstel bouw blijft uit

Herstel bouw blijft uit
28-06-2011 14:28 | Financieel | auteur de redactie
De Nederlandse bouwsector laat nog geen herstel zien. De verwachte ontwikkeling van de omzet en personeelsomvang ziet er niet positief uit. Dit ondanks de verbeterende economische situatie in Nederland. Dit blijkt uit de Monitor Bouwketen, een gezamenlijk initiatief van verschillende brancheverenigingen in de bouwketen. De uitkomsten van de Monitor sluiten aan op het donderdag gepubliceerde bericht van CBS, waarin het groeicijfer van de bouwnijverheid neerwaarts is bijgesteld, van 13 procent naar 10 procent.

In deze eerste Monitor Bouwketen is te zien dat ondernemers in de bouwketen behoedzaam zijn ten aanzien van het herstel in de markt. Weinig ondernemers verwachten een toename van de omzet. Een aanzienlijk deel van de architecten verwacht zelfs een afname van het aantal opdrachten. De orderportefeuille bij ingenieursbureaus daalt nog altijd. De productie bij het merendeel van de schilders- en onderhoudsbedrijven is afgenomen.

De situatie is echter niet over de hele linie negatief. In sommige opzichten en in enkele deelsectoren is wel degelijk een (voorzichtig) herstel te zien, zoals blijkt uit een lichte toename van de orderportefeuille bij bouwbedrijven. Schilders- en onderhoudsbedrijven zijn gematigd positief over het komende seizoen. Bij installatiebedrijven, tenslotte, is de productie toegenomen en de verwachting is dat ook het personeelsbestand zal toenemen. Dit betreft een licht herstel, echter over de prijsvorming zijn de installatiebedrijven niet positief.

De Monitor Bouwketen is opgesteld door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van de brancheverenigingen van architecten, bouwbedrijven, schilder- en onderhoudsbedrijven, ingenieursbureaus en installatiebedrijven. De Monitor is gebaseerd op de gegevens van meer dan 1500 bedrijven.

De betrokken branches hechten belang aan samenwerking en kennisdeling in de keten. De Monitor is opgezet om betrouwbare informatie te vergaren over ontwikkelingen binnen de bouwketen die voor ondernemers in de branche van belang zijn. De Monitor zal twee keer per jaar verschijnen.