Clicky


Directeur en drie medewerkers van Chemie-Pack aangehouden

Directeur en drie medewerkers van Chemie-Pack aangehouden
28-06-2011 14:13 | Binnenland | auteur de redactie
MOERDIJK (Novum) - De directeur van Chemie-Pack en drie andere medewerkers zijn dinsdagochtend opgepakt voor het op een verkeerde manier opslaan van gevaarlijke stoffen. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dinsdagochtend.

Naast de directeur zijn een productiechef, een productieleider en een veiligheidscoördinator van het bedrijf opgepakt. De vier worden verantwoordelijk gehouden voor de manier waarop de stoffen op het terrein waren opgeslagen. Doordat niet genoeg maatregelen waren genomen, kon de brand zich volgens het OM snel uitbreiden.

Het OM doelt op maatregelen als het aanbrengen van brandblussers en het hebben van een vloeistofdichte vloer. Het bedrijf zou niet genoeg van dit soort maatregelen hebben genomen, volgens het OM om kosten te besparen. Ook zouden de risico's niet in kaart zijn gebracht.

De directeur stelde eerder in NRC Handelsblad dat de brand zo groot kon worden doordat de brandweer met water in plaats van schuim bluste. Die lezing werd later bevestigd door deskundigen die de NOS sprak.



Aanvankelijk stond bij de brand in Moerdijk op 5 januari een plas vloeistof in brand. Een veiligheidscoördinator zou meteen hebben aangegeven dat die met schuim moest worden geblust, maar de brandweer koos voor water. Dat was tegen de voorschriften die het bedrijf, de gemeente en de brandweer zelf hebben opgesteld.

Door water te gebruiken zou de brandende vloeistof op het water zijn gaan drijven, waardoor een groter oppervlak in brand kwam te staan.