Clicky


Grieken beginnen aan 48-uursstaking

Grieken beginnen aan 48-uursstaking
28-06-2011 10:35 | Buitenland | auteur de redactie
ATHENE (Novum/AP) - De Grieken zijn dinsdag begonnen aan een 48 uur durende algemene staking. Ze zijn het niet eens met een nieuwe ronde bezuinigingen die zijn aangekondigd door de regering. Als gevolg van de staking waren de meeste overheidsdiensten gesloten. Artsen, ambulancebroeders, tandartsen, maar ook journalisten, acteurs en medewerkers van het casino hebben het werk neergelegd.

Honderden vluchten zijn geannuleerd, omdat luchtverkeersleiders staakten. Ook het openbaar vervoer werd lamgelegd, wat leidde tot grote verkeersopstoppingen in de Griekse hoofdstad Athene. Een tiental betogers blokkeerde een drukke doorgaande weg bij het parlement, waardoor honderden automobilisten zich door nauwe straatjes moesten wurmen.

Ruim vijfduizend agenten bewaken het stadscentrum van Athene. De verwachting is dat er demonstraties gaan plaatsvinden bij het parlementsgebouw.

De vakbonden zijn woedend over de nieuwe bezuinigingsronde die 28 miljard euro op moet leveren. Met name het plan om minima meer belasting te laten betalen, nadat eerdere strenge bezuinigingen al leidden tot een werkloosheidspercentage van zestien procent, is de bonden in het verkeerde keelgat geschoten.



De bezuinigingen en belastingmaatregelen zijn vervat in twee wetsvoorstellen die woensdag en donderdag in stemming worden gebracht in het parlement. Het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie hebben als eis voor de uitbetaling van de volgende tranche van de noodlening gesteld dat de wetten moeten worden aangenomen. Als de uitbetaling wordt opgeschort gaat Griekenland failliet, omdat het de enorme schuldenlast dan niet meer kan financieren.

De plannen van de regering hebben geleid tot grote woede, ook onder parlementariërs. De partij van de Griekse premier George Papandreou heeft zelfs te kampen met een revolte.