Clicky


Weerbaarheidstraining voor politieagenten

Weerbaarheidstraining voor politieagenten
27-06-2011 19:14 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Politieagenten krijgen extra trainingen om hun fysieke en mentale weerbaarheid te versterken. Dat moet ertoe leiden dat het aantal agenten dat minder inzetbaar is vanwege sociale en psychische klachten, aan het eind van de kabinetsperiode met de helft is teruggedrongen.

Dat staat in het actieplan Versterking professionele weerbaarheid dat minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Agenten worden steeds vaker geconfronteerd met agressie en geweld. Uit onderzoek blijkt dat twintig tot dertig procent van de politieambtenaren hierdoor waarschijnlijk 'verminderd weerbaar' is als gevolg van psychosociale klachten; vijf tot zeven procent is zeker verminderd weerbaar. Dit heeft gevolgen voor hun operationele inzetbaarheid.

Opstelten vindt de uitkomsten van het onderzoek 'zorgwekkend' en hij neemt een aantal maatregelen om het aantal agenten dat lijdt aan 'verminderde mentale weerbaarheid' terug te brengen naar tien tot vijftien procent aan het eind van 2014.

De maatregelen zijn gericht op preventie, training, zorg en nazorg. Zowel bij de werving en selectie van nieuwe agenten als tijdens hun opleiding moet meer aandacht worden besteed aan mentale weerbaarheid. Alle politiemensen krijgen weerbaarheidstrainingen.

Ook worden leidinggevenden en gewonde agenten getraind in het herkennen en omgaan met psychosociale klachten. Volgend jaar komt er één loket waar medewerkers terechtkunnen met vragen. Dit alles moet leiden tot een 'gezondere werkcultuur' en grotere inzetbaarheid van de politie.