Clicky


Negen bewoners zorgcentrum zwaargewond door brand

Negen bewoners zorgcentrum zwaargewond door brand
27-06-2011 17:47 | Binnenland | auteur de redactie
NIEUWEGEIN (Novum) - Negen bewoners van zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein waar maandag een brand heeft gewoed zijn zwaargewond. De negen kampen met inhalatietrauma door het inademen van rook. De eerste 24 tot 48 uur zijn in dit soort gevallen beslissend voor het leven van de slachtoffers. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente.

Maandag werden in totaal 49 bewoners naar het calamiteitenhospitaal in het UMC Utrecht gebracht. In totaal 23 zijn er naar huis gestuurd. De rest is opgenomen in een ziekenhuis, aldus de woordvoerder. Het calamiteitenhospitaal is inmiddels gesloten.

Hoe ernstig de verwondingen van de negen zwaargewonden zijn, is moeilijk in te schatten, vertelt de zegsvrouw. "Het is afwachten hoe het met ze zal gaan."

De brand brak maandag rond 08.00 uur uit op het dak van het zorgcentrum aan de Vuurscheschans. De brand ontstond bij renovatiewerkzaamheden. Het vuur en de rook bereikten uiteindelijk drie afdelingen. Omstreeks 15.30 uur meldde de gemeente dat de brandweer het sein brand meester had gegeven.

Hulpdiensten rukten met groot materieel uit. In het zorgcentrum wonen mensen die lichamelijke zorg nodig hebben en ouderen met geestelijke beperkingen. Doordat de personen in het centrum hulpbehoevend zijn, was de evacuatie een omvangrijke operatie. Een woordvoerder van de brandweer omschreef de situatie als 'hectisch'.

Volgens de brandweer is de schade aan het pand groot. Het zal voorlopig niet bewoonbaar zijn. Ongeveer 150 bewoners van het verpleeghuis zijn in verschillende locaties in Nieuwegein opgevangen.