Clicky


Oppositie laakt bezuinigingsplannen Wereldomroep

Oppositie laakt bezuinigingsplannen Wereldomroep
27-06-2011 17:30 | Financieel | auteur de redactie
(Novum) - De oppositie heeft er maandag bij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) op aangedrongen minder rigoureus te bezuinigen op de Wereldomroep. De Wereldomroep moet het in de toekomst doen met veertien miljoen euro per jaar, een derde van het huidige budget. De coalitiepartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV steunen de plannen.

Voorafgaand aan het Kamerdebat over de bezuinigingen bij de Publieke Omroep overhandigden medewerkers van de Wereldomroep een petitie aan de fractiewoordvoerders. Ze verzetten zich tegen de kabinetsplannen, die volgens directeur van de Wereldomroep Jan Hoek zeker 250 banen gaan kosten.

De Wereldomroep moet zich in de toekomst alleen nog maar richten op het verspreiden van betrouwbare informatie in landen zonder vrije pers. De afgeslankte Wereldomroep wordt bovendien niet langer betaald door het ministerie van OCW maar uit de begroting voor ontwikkelingssamenwerking.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam noemde de gang van zaken 'onbehoorlijk en onfatsoenlijk'. Hij wil dat er nogmaals gekeken wordt naar de bezuinigingsplannen en wil hier na het zomerreces over debatteren. Ook wil hij dat de Wereldomroep meer tijd krijgt om de veranderingen door te voeren en te werken aan een sociaal plan.

D66 wil dat de expertise van de Wereldomroep behouden blijft en dat werknemers elders bij de publieke omroep worden ondergebracht. Van Bijsterveldt zegde toe na te willen denken over een mogelijke samenvoeging, maar beloofde niets. Ze noemde het snoeien bij de Wereldomroep 'zuur', maar wees erop dat door de opkomst van internet veel oorspronkelijke functies van de Wereldomroep achterhaald zijn.