Clicky


ICC gelast arrestatie Gadhafi en handlangers

ICC gelast arrestatie Gadhafi en handlangers
27-06-2011 15:08 | Buitenland | auteur de redactie
DEN HAAG (Novum/AP) - Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft maandag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Libische leider Moammar Gadhafi, zijn zoon Seif al-Islam Gadhafi en het hoofd van de Libische inlichtingendienst, Abdullah al-Sanoussi. Het drietal wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

Gadhafi wordt gezocht voor het gelasten van de moord op, het verwonden van en de arrestatie en gevangenneming van honderden burgers in de eerste twaalf dagen van de tegen hem gerichte opstand. Hij heeft volgens de rechters van het hof bovendien geprobeerd zijn misdaden te verdoezelen. De president van het hof, de Botswaanse rechter Sanji Monageng, zei dat er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat Gadhafi en zijn zoon als indirecte daders strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor de moord op en vervolging van burgers.

Aanklager Luis Moreno-Ocampo van het ICC beschuldigt het drietal ervan het leger opdracht te hebben gegeven burgers aan te vallen in hun huizen en demonstranten en begrafenismarsen onder vuur te nemen. Ook zouden zij scherpschutters hebben opgedragen mensen op de korrel te nemen die een moskee verlieten. Dat zou zijn gebeurd in de begindagen van de strijd die het Libische regime voert tegen de rebellen die Gadhafi proberen te verdrijven. Later hebben er volgens de aanklagers nog veel meer wreedheden plaatsgevonden.

"In Libië worden tot op de dag van vandaag misdaden gepleegd", zei Moreno-Ocampo. "Om daaraan een eind te maken en burgers in Libië te beschermen moet Gadhafi worden gearresteerd."



Reeds voor het ICC zijn besluit bekendmaakte wees Libië de legitimiteit van het hof van de hand. Regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim zei zondag dat het ICC het speciaal gemunt heeft op Afrikanen en de misdaden die de NAVO begaat in Afghanistan negeert.

Gadhafi, zijn zoon Seif en Al-Sanoussi zijn door het besluit van het hof internationaal gezochte verdachten geworden. Pogingen om door bemiddeling een eind te maken aan de vier maanden durende strijd in Libië kunnen daardoor worden bemoeilijkt. Gadhafi deed zondag ogenschijnlijk een belangrijke concessie, door te laten weten dat hij niet persoonlijk deel zal nemen aan onder bemiddeling van de Afrikaanse Unie te voeren onderhandelingen over het conflict in zijn land. De Libische rebellen willen niet met Gadhafi praten en willen zelfs pas onderhandelen als hij is opgestapt, maar een vrijwillig vertrek van Gadhafi lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Het ICC heeft weinig middelen om ervoor te zorgen dat verdachten daadwerkelijk worden gearresteerd en de kans is groot dat Gadhafi en de twee anderen alleen voor de rechter in Den Haag gebracht kunnen worden als de rebellen de strijd in hun land winnen, erin slagen hen op te pakken en besluiten hen uit leveren.

Het enige andere staatshoofd tegen wie het ICC een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd is de Sudanese president Omar al Bashir, die wordt verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij is bijna een jaar nadat voor de tweede keer een arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd nog altijd op vrije voeten. Bevriende landen die hij in die tijd bezocht lieten na hem te arresteren. Andere verdachten van het Internationaal Strafhof, zoals Joseph Kony en andere leiders van de beruchte Ugandese rebellengroep LRA, slagen er al langer dan vijf jaar in uit handen van het ICC te blijven.

In het geval Libië is het ICC, waar vooronderzoek meestal al jaren in beslag neemt, ongekend snel in actie gekomen. Op 26 februari, tien dagen na de eerste demonstraties tegen Gadhafi, gaf de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het hof opdracht misdaden die in het land zouden zijn begaan te onderzoeken. Enkele dagen later begon Moreno-Ocampo aan zijn onderzoek en op 16 mei vroeg hij het hof de arrestatie van het drietal te gelasten. Hij zei toen onder andere dat de troepen van Gadhafi dissidenten gevangen namen en martelden en vervolgens spoorloos lieten verdwijnen. Later zei hij dat Gadhafi het leger opdracht gaf tot massaverkrachtingen. Ook de rebellen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, bijvoorbeeld door Afrikanen aan te vallen die ze ten onrechte aanzagen voor huurlingen van Gadhafi.