Clicky


Eigen bijdrage GGZ maar één keer per jaar

Eigen bijdrage GGZ maar één keer per jaar
27-06-2011 15:03 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Mensen die naar een psychotherapeut of psychiater gaan, hoeven hier maar één keer een eigen bijdrage voor te betalen. Deze bedraagt maximaal 275 euro in plaats van 295 euro. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Schippers heeft haar voorstel voor bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg van twee weken geleden aangepast. De eigen bijdrage in de zogeheten tweedelijnszorg wordt dus lager.

Korte behandelingen in de tweede lijn worden uit het basispakket gehaald. De minister wil hiermee stimuleren dat mensen naar de goedkopere eerste lijn gaan, de huisarts of de GGZ-psycholoog.

De aanpassingen kosten negentien miljoen euro, maar die kunnen volgens een ministeriewoordvoerder worden gedekt uit het zorgbudget van het departement. Schippers wil honderden miljoenen euro's bezuinigen op de ggz.

Zo'n honderd psychiatrische instellingen voeren sinds maandag actie tegen de bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd. De instellingen nemen 24 uur geen nieuwe patiënten op. Mensen die dringend hulp nodig hebben, worden doorverwezen naar een andere instelling. Hoelang de acties duren, is volgens brancheorganisatie GGZ Nederland nog niet bekend.

GGZ Nederland vindt de eigen bijdrage discriminerend en verwacht dat mensen met psychische problemen geen hulp meer zullen zoeken. "Waarom moet iemand met schizofrenie straks veel meer betalen dan iemand met de ziekte van Parkinson?"