Clicky


'Coalitie spaart drie orkesten en Limburgse opera'

'Coalitie spaart drie orkesten en Limburgse opera'
26-06-2011 23:50 | Financieel | auteur de redactie
(Novum) - Het lijkt erop dat enkele regionale theater- en muziekgezelschappen toch geld krijgen. De Tweede Kamer debatteert maandag over de cultuurbezuinigingen. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV hebben drie moties klaarliggen, meldt de NOS zondagavond.

Het Gelders Orkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Residentie Orkest in Den Haag, het Friese theatergezelschap Tryater en het Limburgse Opera Zuid zouden blijven bestaan, maar als het aan de drie partijen ligt wel met minder subsidie. Om welk bedrag het gaat, is onbekend.

De PvdA reageert sceptisch. "De coalitie heeft de 'cultuuraflaat' voor debat morgen alvast naar buiten gebracht", twittert Kamerlid Sharon Dijksma. Ze mist de Nationale Reisopera en het Orkest van het Oosten in de berichtgeving. "Bizar. Orkest presteert op topniveau met zeer geringe subsidie."



Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) wil per 2013 zo'n 200 miljoen euro bezuinigen op het totaal aan rijkssubsidies van 900 miljoen. Veel instellingen verliezen een kwart of meer van hun subsidie, sommige dreigen alles kwijt te raken. Duizend deelnemers aan de Mars der Beschaving zijn zondagavond vanuit Rotterdam vertrokken naar Den Haag om te protesteren tegen de bezuinigingen. Maandag bivakkeren zij op het Malieveld. Bussen met actievoerders uit het hele land komen het protest versterken.