Clicky


Waarschuwing voor mosterd- en rucolakiemen

Waarschuwing voor mosterd- en rucolakiemen
26-06-2011 23:36 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Nederlanders moeten voorlopig geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen meer eten. In Frankrijk zijn deze groenten uit de handel gehaald, omdat in de omgeving van Bordeaux mensen de EHEC-bacterie en de nieraandoening HUS hebben opgelopen. Deze bacterie is van hetzelfde type dat in Duitsland 44 mensen het leven heeft gekost. Dat laat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zondagavond weten.

Frankrijk weet 99 procent zeker dat de zaden van deze kiemgroenten de oorsprong van de besmetting zijn. In Nederland is de gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie nog niet aangetroffen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt nu of deze zaden ook in Nederland zijn gebruikt.

De EHEC-bacterie kan worden gedood door de groente minimaal dertig seconden te verhitten tot boven de 70 graden. Consumenten die rauwe kiemgroenten hebben gegeten moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts, adviseert Schippers. Dat geldt ook voor mensen die dergelijke groenten in restaurants op hun bord hebben gehad.

Eerder had de VWA bij twee telers rode bietenkiemen aangetroffen die verontreinigd zijn met een EHEC-bacterie, maar het ging niet om het potentieel fatale type. De producten van deze telers zijn uit de handel gehaald. De VWA blijft monsters nemen van groenten bij telers en de detailhandel.

Drie van de zeven zieken in Bordeaux liggen aan de dialyse, een 78-jarige verkeert in kritieke toestand. Eén persoon is uit het ziekenhuis ontslagen. Frankrijk heeft de verkoop van fenegriek-, mosterd- en rucolazaden, afkomstig van een Brits bedrijf, stopgezet.