Clicky


'Beschavingsmars' onderweg naar Den Haag

'Beschavingsmars' onderweg naar Den Haag
26-06-2011 20:22 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Zeker vijfhonderd mensen zijn zondagavond begonnen aan de Mars der Beschaving van Rotterdam naar Den Haag. Onder anderen regisseurs Pierre Audi en Johan Simons en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr lopen mee.

Deelnemers kunnen in verschillende theaters in Den Haag overnachten. Een woordvoerder verwacht dat zo'n zevenhonderd betogers slapen in Den Haag, om daar maandag aan te haken bij het debat in de Tweede Kamer over de cultuurbezuinigingen van het kabinet. Componisten en conservatoriumstudenten hebben een 'kilometercompositie' gemaakt.

De tocht vertrok om 20.00 uur vanuit Rotterdam en naar verwachting wordt rond 23.00 uur een stop gemaakt in Delft. De aankomst in Den Haag staat tegen 03.00 uur gepland. Belangstellenden kunnen meeluisteren via de radio. Bands als De Staat en Roosbeef spelen vanuit de zogenoemde radiobus. Kunstenaar Joost Conijn maakt vanuit zijn zelfgebouwde vliegtuig opnames vanuit de lucht. Actrice Anna Drijver vliegt zondagavond met hem mee.

Het Museumpark in Rotterdam stond zondag in het teken van Boijmans Bezet, waar politici als PvdA-fractievoorzitters Job Cohen, zijn SP-collega Emile Roemer en D66-kamerlid Boris van der Ham van de partij waren. Roemer wees in zijn toespraak op het grote belang van cultuur. "Zonder overheid houden we alleen commerciële kunst over en kunst voor de elite."

De protestacties gaan tijdens het debat door op het Malieveld in Den Haag. Het kabinet wil vanaf 2013 fors bezuinigen op de kunsten. Veel instellingen verliezen een kwart of meer van hun subsidie, sommige dreigen alles kwijt te raken. De Mars der Beschaving keert zich ook tegen het 'wanbeleid van dit kabinet op alle fronten', zoals op het gebied van onderwijs, zorg en milieu.

Bussen met actievoerders uit het hele land komen het protest maandag versterken. Mensen als Ivo van Hove, Loes Luca, Ernst Daniël Smid en Joep van Lieshout spreken zich dan uit. Acteurs, onder wie Daan Schuurmans, Barry Atsma en Porgy Franssen lezen statements voor van onder anderen Isabelle Huppert, Peter Sellars en Robert Wilson. Trompettisten en percussionisten brengen solo's ten gehore.

Maandag om 15.30 uur wordt het startschot gegeven voor een 'aanhoudend protest tegen de kaalslag van dit land'. "Ons protest eindigt niet op het Malieveld. Daar begint het pas", zo staat in het manifest van de mars. De actie is een initiatief van kunstenaars en kunstliefhebbers en wordt ondersteund door podiumkunstinstellingen.