Clicky


Schrijver Heere Heeresma overleden

Schrijver Heere Heeresma overleden
26-06-2011 20:21 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Heere Heeresma is zondagochtend op 79-jarige leeftijd overleden in een verzorgingstehuis voor oudere kunstenaars en wetenschappers in Laren. De schrijver was bekend van onder meer zijn romans Een dagje naar het strand en Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp.

Hij debuteerde in 1954 met de dichtbundel Kinderkamer. Een dagje naar het strand uit 1962 werd tweemaal verfilmd, in 1984 door Theo van Gogh. In 1970 trok Heeresma met een aantal anderen ten aanval tegen de gevestigde orde van uitgevers en schrijvers. Ze pleitten in een manifest voor 'leesbare teksten'.

In 1972 kwam Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp uit, dat in 1990 werd verfilmd. Vier van de vijf verhalen uit zijn boek Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming uit 1973 werden twee jaar later als één film uitgebracht.

In 2005 publiceerde Heeresma zijn jeugdherinneringen, na een lange periode van stilte. In 2006 verscheen de roman Kijk, een drenkeling gaat voorbij. Heeresma schreef ook honderden radioprogramma's. Zijn werk is in vele talen vertaald.

De in Amsterdam geboren Heeresma overleed na een ziekbed in zijn kamer in het Rosa Spierhuis. Een woordvoerder laat weten dat de familie later met een reactie komt.