Clicky


Mariko Peters bezet Boijmans in Rotterdam

Mariko Peters bezet Boijmans in Rotterdam
26-06-2011 13:37 | Binnenland | auteur de redactie
ROTTERDAM - Vandaag zal Groenlinks meedoen aan de manifestatie `BOIJMANS BEZET!'. Kunstenaars, politici, artiesten en beleidsmakers komen in het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam bijeen, om hun ongerustheid over de aanstaande bezuinigingen uit te spreken. GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters is erbij en zal vanaf 14.00 uur spreken op het hoofdpodium.

In de bezuinigingsplannen van het kabinet worden kunst en cultuur onevenredig hard getroffen. GroenLinks staat perplex over de botte en visieloze wijze waarop staatssecretaris Halbe Zijlstra dit van plan is. Door dit kabinet verdwijnt de basis van de kunst- en cultuursector en daarmee ook de basis voor toptalent en topinstituten.

Peters: "Het voelt als een valse dolk in de rug van de cultuursector. Straks vullen alleen nog buitenlandse kunstenaars de Nederlandse podia en musea. Het kabinet houdt topinstellingen uit de wind, maar wat kunnen die zonder broedplaatsen? "

De manifestatie 'BOIJMANS BEZET!' is een pleidooi voor de noodzaak van kunst en cultuur. Van elf uur 's ochtends tot vijf uur 's avonds zijn er op verschillende podia een keur aan sprekers te horen en verschillende optredens door ondermeer de 150 leden van het Residentie Orkest, acteur Jack Wouters en Claw Boys Claw, te zien. In het musem geven kunstenaars rondleidingen en uitleg bij hun favoriete schilderij. Actrice Anna Drijver en journalist Sander Kramer presenteren de actie.

De bezetting van Boijmans wordt 's avonds gevolgd door 'de mars van beschaving'. Een nachtelijke mars van kunstenaars en actievoerders vanuit Rotterdam naar Den Haag waar maandag het Kamerdebat over de bezuinigingsplannen met staatssecretaris Halbe Zijlstra plaatsvindt.