Clicky


Steeds vaker euthanasie bij dementerenden

Steeds vaker euthanasie bij dementerenden
26-06-2011 10:25 | Gezondheid | auteur de redactie
(Novum) - Dementerende patiënten worden steeds vaker geëuthanaseerd. In 2006 stierven voor zover bekend drie demente patiënten door euthanasie, in 2009 waren dat er zes en vorig jaar 21. Die cijfers van de Landelijke Toetsingscommissie Euthanasie werden zaterdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Het totaal aantal meldingen van euthanasie steeg van 1900 in 2006 naar 2700 vorig jaar. De cijfers gaan alleen over gemelde gevallen van euthanasie.

Euthanasie bij dementerenden mag alleen als de patiënt zich nog bewust is van de keuzes die hij maakt en niet in een vergevorderd stadium van dementie verkeert. Een eerder bij vol verstand afgelegde verklaring volstaat niet. De patiënt moet helder kunnen formuleren wat hij wil en heeft anders geen recht op euthanasie.


Foto: StockXchng/Zeathiel

Slechts een derde van de artsen wil meewerken aan euthanasie bij beginnende dementie. Dat blijkt volgens het programma uit een onderzoek dat drie academische ziekenhuizen uitvoerden in opdracht van de vorige staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA).

Daaruit blijkt ook dat 95 van de bevolking geen bezwaar heeft tegen euthanasie. De helft denkt dat het alleen mogelijk is als patiënten terminaal ziek zijn. Van de artsen noemt 47 procent zichzelf terughoudend als het gaat om het uitvoeren van euthanasie. Zeven procent is tegen en 45 procent noemt zichzelf liberaal. Het onderzoek wordt donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.