Clicky


New York staat homohuwelijk toe

New York staat homohuwelijk toe
25-06-2011 10:25 | Buitenland | auteur de redactie
NEW YORK (Novum) - Homoseksuelen mogen binnenkort ook trouwen in de Amerikaanse staat New York. Een meerderheid van de senaat heeft vrijdag voor het homohuwelijk gestemd. Gouverneur Andrew Cuomo heeft de wet vervolgens meteen ondertekend, en niet eerst tien dagen gewacht, zoals gebruikelijk. De eerste homostellen kunnen over een maand in het huwelijk treden.

Het wetsvoorstel haalde een krappe meerderheid en werd met 33 stemmen voor en 29 stemmen tegen aangenomen. De meerderheid ontstond doordat twee republikeinse senatoren het wetsvoorstel hun steun gaven. In 2009 kreeg een wetsvoorstel van dezelfde strekking geen meerderheid.

In de week voorafgaand aan de stemming heeft de gouverneur Cuomo zich persoonlijk ingezet om de wet aangenomen te krijgen. Ook president Barack Obama en burgemeester van New York, de voormalige republikein Michael Bloomberg waren voor.

New York is naar inwonersaantal de derde staat van de Verenigde Staten. Vanwege het grote aantal inwoners reageerden homoactivisten in het land verheugd op de uitslag van de stemming. Bij de Stonewall Inn in de stad barstte een straatfeest los. De homorechtenbeweging ontstond bij die bar in 1969, toen rellen uitbraken na een politie-inval.

De gevolgen van de wet zijn waarschijnlijk ook buiten de staat merkbaar. In tegenstelling tot enkele andere staten hoeven koppels niet in New York te wonen om er te mogen trouwen.

New York is de zesde Amerikaanse staat waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Het is na Vermont en New Hampshire de derde staat waar het homohuwelijk bij wet wordt ingevoerd, en niet na een uitspraak van een rechter. Massuchusetts was de eerste staat waar homo's konden trouwen. Daar bestaat het homohuwelijk al sinds 2004.