Clicky


EHEC-schade kan oplopen tot 350 miljoen

EHEC-schade kan oplopen tot 350 miljoen
24-06-2011 17:27 | Financieel | auteur de redactie
(Novum) - De totale schade voor telers en handelaren als gevolg van de EHEC-uitbraak in Duitsland kan oplopen tot 350 miljoen euro. De schade bedraagt vooralsnog 180 miljoen euro. Dat meldt het Productschap Tuinbouw vrijdag.

Voor de telers bedraagt de schade tot nog toe ongeveer honderd miljoen euro, voor handelaren tachtig miljoen. Tot afgelopen woensdag is 35,6 miljoen kilo groenten vernietigd. Het gaat hierbij vooral om komkommers en tomaten, maar ook onder meer sla, augurken, courgettes en radijzen. Ook is 366 hectare aan groenten niet geoogst, wat neerkomt op nog eens veertig miljoen kilo groenten die telers niet konden verkopen.

De handel stortte onlangs in nadat Duitsland, later bleek ten onrechte, beweerde dat komkommers de bron van de EHEC-bacterie konden zijn. Ook Nederlandse komkommers waren korte tijd verdacht. Onder meer tomaten werden eveneens gezien is mogelijke besmettingsbron.



Later zei directeur Reinhard Burger van het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, echter dat de darminfectiegolf is terug te voeren op het eten van kiemgroenten, als taugé.

Rusland voerde een verbod in op de export van groenten uit de Europese Unie. Dit verbod werd woensdag ingetrokken, maar de handel met het land is nog maar nauwelijks op gang gekomen, zegt een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw. Ook de handel met Duitsland blijft achter, aldus de zegsvrouw.

Het dodental van de EHEC-epidemie is inmiddels opgelopen naar 44. In Duitsland stierven 43 mensen na besmetting met de bacterie. In Zweden viel één dode. In Nederland zijn vooralsnog elf EHEC-besmettingen vastgesteld. Zowel in Nederland als in Duitsland is het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen twee weken wel sterk gedaald.