Clicky


Wereldomroep houdt 14 miljoen over

Wereldomroep houdt 14 miljoen over
24-06-2011 15:35 | Binnenland | auteur de redactie
HILVERSUM (Novum) - De Wereldomroep moet het in de toekomst doen met 14 miljoen euro per jaar. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Nu krijgt de Wereldomroep nog 45 miljoen.

Vorige week werd al duidelijk dat de Wereldomroep geen geld meer krijgt van het ministerie van OCW. De omroep verliest de meeste van zijn taken en mag zich alleen nog richten op het verspreiden van betrouwbare informatie in landen zonder vrije pers. Een deel van het geld dat overblijft, komt uit de begroting voor ontwikkelingshulp.

Rosenthal spreekt van een 'heel forse bezuiniging'. Hij gaat met de Wereldomroep praten over de veranderingen die er daar moeten plaatsvinden. "Het zal een nieuwe manier van werken worden. Ik heb er vertrouwen in dat dat aan de Wereldomroep besteed is."

Hoeveel banen er verdwijnen, is volgens Rosenthal nog niet duidelijk. Directeur Jan Hoek van de Wereldomroep zegt echter dat meer dan 250 medewerkers zullen moeten vertrekken. Hij noemt de bezuinigingen 'volstrekt onvoorstelbaar'. "Deze kaalslag is onnodig."

De Wereldomroep richt zich nu ook op het bevorderen van een realistisch beeld van Nederland in het buitenland en op informatievoorziening aan Nederlanders in het buitenland. Deze twee taken worden geschrapt.