Clicky


Internationale impact Nederlandse kunstbezuinigingen

Internationale impact Nederlandse kunstbezuinigingen
24-06-2011 14:38 | Financieel | auteur de redactie
The New York Times bevat vandaag een oproep waarmee wij de wereld willen wakker schudden. Waarmee wij de aandacht willen vestigen op de vernietigende bezuinigingen van de Nederlandse regering op de kunstensector, en de negatieve gevolgen die dat ook internationaal zal hebben; op de internationale kunstensector, toerisme, bedrijfsleven en de economie.

De advertentie is geplaatst door Dutch Artists 2011. Wij, een bundeling van honderden kunstenaars, betrokkenen en sympathisanten, verenigden ons om de grote grensoverschrijdende waarde van de Nederlandse kunsten onder de aandacht te brengen.

De Nederlandse regering bezuinigt vernietigend op haar kunst- en cultuursector en veroorzaakt hiermee een ongekende culturele kaalslag. Kortingen op musea, film, muziek, podiumkunsten en de beeldende sector lopen op tot meer dan 50%. Daarmee verdwijnt het rijke culturele leven van Nederland, dat internationaal uniek, graag gezien en veel gevraagd is, en aantrekkingskracht heeft op toeristen en bedrijven.

Nederland dankt zijn buitengewone internationale reputatie voor een belangrijk deel aan het innovatieve, gedurfde werk van haar onafhankelijke kunstenaars en de kleine en middelgrote kunstinstellingen. Juist deze kunstenaars en instellingen worden het hardst geraakt door het drastische bezuinigingsbeleid. De regering gooit haar - internationaal zo geprezen - ondersteuningsfunctie grotendeels overboord. De opgezette subsidiestructuur was de uitkomst van decennia-lange investering en opbouw. Nu het huidige kabinet deze structuur sloopt verliest Nederland haar culturele verscheidenheid, onafhankelijkheid en diepgang.

Vele orkesten, theatergroepen, dansgezelschappen, beeldende kunstinstellingen, festivals zullen verdwijnen. Jonge kunstenaars worden buitenspel gezet. Enkele grote instellingen blijven bestaan, maar doordat nieuw talent geen kans meer krijgt zullen ook zij geen kwaliteit en vernieuwing meer kunnen garanderen. En bevinden ook zij zich in een culturele woestijn.