Clicky


Kroatië mag toetreden tot de EU

Kroatië mag toetreden tot de EU
24-06-2011 14:20 | Buitenland | auteur de redactie
BRUSSEL (Novum/AP) - Kroatië mag van de Europese regeringsleiders toetreden tot de Europese Unie. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag op de Europese top in Brussel gezegd.

Volgens Merkel waren er in maart nog aanzienlijke verschillen, maar die zijn inmiddels opgelost. "Er zijn geen voorbehouden, zoals wij hadden met Bulgarije en Roemenië", zei Merkel.

De toetredingsonderhandelingen met Kroatië worden deze maand afgerond en het toetredingsverdrag kan in december worden getekend. De parlementen van de bestaande 27 lidstaten moeten het document vervolgens bekrachtigen. Deze procedure zal naar verwachting tot juni 2013 duren, waarna Kroatië formeel in de unie kan worden opgenomen.

Kroatië, waarmee de toetredingsonderhandelingen in 2005 begonnen, wordt na Slovenië de tweede voormalige Joegoslavische republiek die mag toetreden tot de unie. De laatste nieuwe leden waren Bulgarije en Roemenië in 2007.

De regeringsleiders toonden zich ook verheugd over de aanhouding van de voormalige Bosnisch-Servische militaire leider Ratko Mladic in Servië. Met diens arrestatie heeft Servië een nieuwe stap naar het EU-lidmaatschap gezet, aldus een ontwerpverklaring.

De overige westelijke Balkanstaten - Albanië, Bosnië, Macedonië en Montenegro - verkeren in verschillende stadia van het toetredingsproces. Het nietige Montenegro is met de verwerving van de status van kandidaat-lid in december het verst gevorderd en zal naar verwachting in de volgende uitbreidingsronde in 2015 of 2016 in de EU worden opgenomen.