Clicky


Mobiel koerier Bin Laden levert informatie op

Mobiel koerier Bin Laden levert informatie op
24-06-2011 14:17 | Buitenland | auteur de redactie
WASHINGTON (Novum/AP) - Een mobiele telefoon van de koerier van Osama bin Laden die vorige maand bij de Amerikaanse inval in het Pakistaanse Abbottabad in beslag werd genomen bevat telefoonnummers van leden van Harakat-ul-Mujahedeen, een gewelddadige islamitische groep die wordt gesteund door de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Dat meldt de krant The New York Times.

De ontdekking duidt er volgens hoge Amerikaanse functionarissen op dat Harakat deel uitmaakte van het netwerk van Bin Laden in Pakistan en roept de vraag op of de groep en anderen de Al-Qaidaleider namens de ISI bij zijn onderduik in Pakistan terzijde stonden, schrijft de krant. Volgens The New York Times wordt Harakat al zeker twintig jaar door de ISI ondersteund. Uit belgegevens op de telefoon hebben Amerikaanse onderzoekers opgemaakt dat commandanten van Harakat hebben gebeld met Pakistaanse inlichtingenagenten. Er is ook sprake van onderlinge ontmoetingen. Het is niet te zeggen of de telefoontjes over Bin Laden gingen en de op de telefoon aangetroffen gegevens leveren geen bewijs dat de ISI Bin Laden beschermde, aldus de krant.

Harakat is geworteld in het gebied rond de garnizoensplaats Abbottabad, waar Bin Laden in mei door de Amerikanen werd gevonden en doodgeschoten, en de leiders van de groep hebben sterke banden met zowel de ISI als Al-Qaida, zeiden ingewijden tegen The New York Times. Bin Laden zou via zijn contacten bij Harakat geld en boodschappen hebben kunnen doorsluizen naar leden van Al-Qaida in Zuid-Waziristan en andere tribale gebieden in het Pakistaanse grensgebied bij Afghanistan.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA kwam Bin Laden en zijn koerier, Ibrahim Saeed Ahmed, op het spoor door een bij toeval onderschept telefoongesprek van Ahmed. Bij de inval Bin Ladens schuilplaats in Abbottabad kwamen nog drie personen om het leven, onder wie Ahmeds broer Abrar.

Harakat-leider Fazle-ur-Rahman Khalil ontkende vorige maand tegenover het persbureau Associated Press dat hij contact had met Bin Laden toen deze ondergedoken zat in Abbottabad.