Clicky


Kamer steunt ingreep in pgb

Kamer steunt ingreep in pgb
23-06-2011 18:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - De gedoogcoalitie VVD, CDA en PVV steunt de plannen van staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) om in te grijpen in de regeling voor persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat bleek donderdagmiddag tijdens een Kamerdebat over de plannen.

Het kabinet wil dat veel minder mensen gebruik gaan maken van een pgb, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen. Alleen mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten, houden straks een pgb, zodat ze thuis kunnen blijven wonen. Dat is nodig om de kosten in de hand te kunnen houden, zegt Veldhuijzen van Zanten.

Voorafgaand aan het debat vond een manifestatie plaats op het Plein met meer dan duizend demonstranten. Ook het debat in de Kamer werd bijgewoond door veel gehandicapte mensen met een pgb.

Een groot deel van de oppositie wil dat het kabinet de plannen aanpast. Agnes Wolbert (PvdA) riep Veldhuijzen van Zanten op om te stoppen met de 'drastische beperkingen' van de pgb. Ook moet de staatssecretaris eerst onafhankelijk onderzoek laten verrichten om de werkelijke kostenstijging in kaart te brengen. Volgens Wolbert doet de staatssecretaris nu aan bangmakerij. Wolbert kreeg bijval van GroenLinks, D66 en de SP.

Veldhuijzen van Zanten wees erop dat zij zich baseert op cijfers van het ministerie van Financiën en van het Centraal Planbureau. "Dat zijn degelijke cijfers, helemaal niet bedoeld om een vals plaatje te schetsen."

De staatssecretaris kreeg steun van de gedoogcoalitie. Sabine Uitslag (CDA) zei dat de ingrepen pijnlijk en niet eenvoudig zijn. "Maar ik loop er niet voor weg." Volgens Tamara Venrooy (VVD) zijn ingrijpende maatregelen nodig om te zorgen dat de zorg beschikbaar blijft voor de mensen die het echt nodig hebben.