Clicky


Vakbond dreigt Saab met aanvraag faillissement

Vakbond dreigt Saab met aanvraag faillissement
23-06-2011 16:12 | Financieel | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - Een Zweedse vakbond dreigt donderdag het faillissement aan te vragen van Saab, dochter van Swedish Automobile, nu het bedrijf zijn werknemers niet meer kan betalen.

De vakbond IF Metall zegt momenteel niet-uitbetaalde loonstrookjes te verzamelen als voorbereiding op een betalingsverzoek dat naar Saab zal worden gestuurd. Wanneer Saab dit verzoek ontvangt, waarschijnlijk ergens volgende week, heeft het bedrijf nog een week de tijd om de salarissen te voldoen.

"Als het bedrijf op dat moment geen geld heeft, is er nog maar een ding te doen", zegt Berko Davidovic, advocaat bij IF Metall.

De vakbond zou volgens Davidovic dan drie weken hebben voordat het Saab tot een faillissement kan dwingen. De enige manier voor werknemers van Saab om vanuit een staatsfonds salaris te ontvangen, is als de werkgever bankroet is verklaard.

Swedish Automobile maakte donderdagochtend bekend dat het niet in staat is de salarissen te voldoen, omdat het niet gelukt is kortetermijnfinanciering rond te krijgen. Het bedrijf probeert ondertussen een overeenkomst met zijn leveranciers te sluiten zodat de productie kan worden hervat, terwijl het daarnaast in afwachting is van overheidsgoedkeuringen voor een deal met Chinese investeerders.

De onderneming heeft overeenkomsten liggen om belangen van gezamenlijk meer dan 50% in het bedrijf te verkopen aan de Chinese bedrijven Zhejiang Youngman Lotus Automobile en Pang Da Automobile Trade. Hiervoor is echter toestemming vereist van Zweedse en Chinese autoriteiten, die de zaak nog in overweging hebben.

Ondanks de overeenkomsten met de Chinese investeerders, is Saab nog niet in staat geweest de toelevering van onderdelen te herstellen om de productie weer op te starten bij haar fabriek in het Zweedse Trollhattan, met ongeveer 3.800 werknemers.

Deze week stelde het concern voor om 10% van zijn schuld aan toeleveranciers te voldoen om een herstart van de productie mogelijk te maken.

Verder is het bedrijf in gesprek met diverse partijen om op de korte termijn financiering te realiseren. Zo onderzoekt het nog steeds de mogelijkheid van een koop en terughuur van de vastgoedposities van Saab. Ook wordt er gesproken met financiers over aanpassing van de huidige financieringsovereenkomsten.

"We werken dag en nacht om een oplossing te vinden", zegt woordvoerder Eric Geers van Saab.

Het aandeel Swedish Automobile wordt donderdag door beleggers hard afgestraft. Omstreeks 14.45 uur verliest het aandeel 30% tot EUR1,74.