Clicky


Nog geen overeenstemming over noodhulp Griekenland

Nog geen overeenstemming over noodhulp Griekenland
20-06-2011 11:46 | Financieel | auteur de redactie
LUXEMBURG (Novum/AP) - De ministers van financiën van de eurolanden hebben zondag in Luxemburg nog niet besloten de volgende tranche van de noodlening aan Griekenland vrij te geven. Ook zijn er geen afspraken gemaakt over een nieuw pakket noodleningen voor Griekenland. De onderhandelingen worden maandag voortgezet.

De Europese beurzen reageerden negatief op het gebrek aan overeenstemming op de bijeenkomst in Luxemburg. In Duitsland, de grootste aandelenmarkt in Europa, staan de beurzen 1,2 procent in de min. De euro is een half procent gedaald.

Griekenland krijgt de volgende twaalf miljard euro aan noodleningen eind juli, maar alleen als het voor eind juni 28 miljard euro aan bezuinigingen doorvoert, aldus de voorzitter van de eurogroep en Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker.

'We moeten natuurlijk eerst deze stemming afwachten' van het Griekse parlement, zei Juncker zondag. Het Griekse parlement houdt dinsdag een vertrouwensstemming over de regering van premier George Papandreou en de voorgenomen bezuinigingen.

Juncker zei te geloven dat als het Griekse parlement instemt met de nieuwe maatregelen het land ook een nieuw pakket aan noodleningen zal krijgen. Papandreou zei zondag dat er al over een nieuw pakket noodleningen wordt onderhandeld, dat ongeveer even groot moet zijn als het huidige pakket van 110 miljard euro.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de ministers van de eurozone dat de private sector alleen op vrijwillige basis zal bijdragen aan de hulp aan Griekenland. Banken en andere schuldeisers wordt gevraagd nieuwe Griekse staatsobligaties te kopen zodat de EU en het Internationaal Monetair Fonds minder geld hoeven bij te dragen.

"Er mag geen druk worden uitgeoefend op de private sector", benadrukte Juncker. Als er sprake is van dwang kunnen kredietbeoordelaars dat zien als een gedeeltelijk faillissement. Volgens economen zou dat de Griekse banken kunnen doen omvallen en andere eurolanden zoals Ierland en Portugal verder in de problemen brengen.

Juncker is van plan begin juli een speciale bijeenkomst van de ministers van financiën te houden. Daar moeten de laatste vragen rondom de noodleningen voor Griekenland worden beantwoord.