Clicky


Libië: NAVO bombardeerde woonwijk Tripoli

Libië: NAVO bombardeerde woonwijk Tripoli
19-06-2011 12:07 | Buitenland | auteur de redactie
TRIPOLI (Novum/AP) - De NAVO heeft volgens de Libische overheid expres een woonwijk in de hoofdstad Tripoli gebombardeerd. Daarbij zouden ook burgers zijn omgekomen. Libië stelt al langer dat het bondgenootschap ook niet-militaire doelen aanvalt.

Journalisten in Tripoli werden zondagochtend door overheidsfunctionarissen meegenomen naar een buurt die enkele uren eerder zou zijn gebombardeerd. De functionarissen toonden hen een vernietigd gebouw terwijl de hulpdiensten nog druk bezig waren.

De schade zou zijn veroorzaakt door raketten en bommen van de NAVO. Een woordvoerder van het Libische regime kon nog geen dodental noemen, maar wees erop dat er geen militaire gebouwen in de buurt van het beschadigde gebouw staan. "De NAVO voert de acties tegen ons op", aldus de woordvoerder.

In een ziekenhuis werden vier lijken getoond, waaronder twee van kinderen. Het was niet mogelijk om na te gaan of de lezing van de overheid klopt. Overheidsfunctionarissen proberen steeds meer de aandacht te vestigen op wat volgens hen aanvallen van de NAVO op niet-militaire doelen zijn.

Om dat aan te tonen worden de journalisten meegenomen naar buurten waar net gebombardeerd zou zijn. Buitenlandse journalisten mogen in Tripoli niet vrij reizen of vrij verslag doen. Ze worden bijna altijd geschaduwd door medewerkers van de overheid.

Vrijdag beschuldigde premier al-Baghdadi al-Mahmoudi de NAVO ervan dat het expres bommen gooit op civiele gebouwen, waaronder een hotel en een universiteit. Hij riep de Verenigde Naties op de acties van de NAVO te stoppen.

Sinds de acties van de NAVO in maart begonnen zijn volgens Libië 856 burgers omgekomen. Ook deze bewering kan niet worden gecontroleerd. Eerdere schattingen van de overheid bleken overdreven. De NAVO heeft de beweringen van de overheid afgedaan als 'zuivere propaganda'.