Clicky


Miljoenen kilo's groenten vernietigd om EHEC groenten vernietigd om EHEC

Miljoenen kilo's groenten vernietigd om EHEC  groenten vernietigd om EHEC
16-06-2011 16:58 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - In Nederland is tot woensdag bijna dertigduizend ton groenten aangemeld voor vernietiging. De totale 'EHEC-schade' in Nederland wordt tot begin deze week geraamd op 150 miljoen euro. Dat meldt het Productschap Tuinbouw donderdag.

Dertienduizend ton komkommers, dertienduizend ton tomaten, zevenhonderd ton paprika's en ruim tachtig ton sla is uit de markt genomen. Bovendien is ruim driehonderd hectare niet geoogst.

Volgens het productschap laat de afzetmarkt voor groenten als komkommer, tomaat, paprika en sla herstel zien. Nu de afzetmarkt weer aantrekt, worden vooral vers geoogste groenten verkocht.

De handel stortte onlangs in nadat Duitsland, later bleek ten onrechte, beweerde dat de groenten de bron van de EHEC-bacterie konden zijn. Vrijdag zei directeur Reinhard Burger van het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, echter dat de darminfectiegolf is terug te voeren op het eten van kiemgroenten, als taugé.



Het herstel is vooral te zien in de EU-lidstaten. Rusland heeft de grenzen voor de Europese groenten nog steeds gesloten. Ook de golfstaten zijn terughoudend, wat voor een trager herstel en grotere schade zorgt, aldus het Productschap.

Dinsdag stemden de EU-lidstaten in met compensatie aan de door de EHEC-golf getroffen groentetelers in Europa. De telers krijgen de helft van hun schade vergoed.

De EHEC-besmetting in Duitsland heeft tot nu toe aan 39 mensen het leven gekost. Op een na waren alle slachtoffers Duitsers. Sinds een week neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Donderdag stonden er 3.304 ziektegevallen geregistreerd, vijftig meer dan woensdag. Voor zover bekend zijn in totaal acht Nederlanders besmet met de EHEC-bacterie. Alle acht hebben de besmetting hoogstwaarschijnlijk in Duitsland opgelopen.