Clicky


Griekse premier George Papandreou onder grote druk om crisis

Griekse premier George Papandreou onder grote druk om crisis
16-06-2011 14:39 | Buitenland | auteur de redactie
LONDEN/ATHENE (Novum/AP) - De stand van de euro heeft het laagste punt in drie weken tijd bereikt en de Europese beurzen staan op verlies, mede als gevolg van de financiële crisis die Griekenland in zijn greep houdt. De Griekse premier George Papandreou staat onder grote druk om een nieuwe regering te vormen die bereid is ingrijpende hervormingen en bezuinigingen door te voeren.

Griekenland ligt achter bij het uitvoeren van de beloofde hervormingen. De hervormingen moeten worden doorgevoerd in ruil voor een lening van 110 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie. De EU-lidstaten hebben gewaarschuwd dat de Grieken geen hulp meer krijgen als de gewenste bezuinigingen niet worden doorgevoerd.

De EU wil dat de bezuinigingsmaatregelen door alle partijen worden gesteund. Bovendien is er forse kritiek geleverd op het trage verloop van de hervormingen. Als de financiële hulp aan de Grieken wordt stopgezet en daarmee de uitbetaling van de volgende tranche van de lening niet doorgaat, gaat Griekenland failliet, omdat het niet meer kan voldoen aan zijn schuldverplichtingen.

Dit doemscenario zorgt voor een negatief sentiment onder beleggers, die vrezen dat het Griekse parlement niet instemt met de hervormingen. De verlaging van de kredietwaardigheid van Griekenland door kredietbeoordelaar Standard en Poor's eerder deze week wakkert de angst van de beleggers alleen maar aan.

Papandreou gaat het vertrouwen van het parlement vragen om te achterhalen of de nieuwe regering op steun kan rekenen voor de bezuinigingen, nadat gesprekken met de oppositie over een te vormen regering van nationale eenheid op niets zijn uitgelopen.



Giorgos Floridis, een prominent lid van de socialistische PASOK, de partij van Papandreou, heeft vanwege de mislukte besprekingen zijn parlementszetel opgegeven. "Helaas zijn de leiders van de twee grote politieke partijen er wederom niet in geslaagd om samen de problemen in ons land te lijf te gaan", zei Floridis. De 55-jarige Floridis had de afgelopen tijd felle kritiek op het langzame tempo waarin de hervormingen in Griekenland werden doorgevoerd. De verwachting was dat hij zou toetreden tot de nieuwe regering. Ook Ektoras Nasiokas, de voormalige onderminister van volksgezondheid en lid van PASOK, heeft zijn zetel opgegeven.

Om de 'stabiliteit van de eurozone te waarborgen' heeft de Franse president Nicolas Sarkozy de Europese regeringsleiders opgeroepen om de nodige compromissen te sluiten. "Zonder stabiliteit is groei niet mogelijk", aldus de president.

Nout Wellink, scheidend president van De Nederlandse Bank, zei dat het Europese noodfonds moet worden verdubbeld tot vijftienhonderd miljard euro om te voorkomen dat de financiële crisis zich uitbreidt naar andere landen. Wellink vindt dat de EU-landen bereid moeten zijn deze prijs te betalen als ze per se willen dat particuliere beleggers meedoen aan een tweede steunronde aan het noodlijdende land. Alleen zo kan volgens hem worden voorkomen dat Portugal en Ierland dezelfde kant opgaan als Griekenland.

Volgens Wellink is het een dusdanig onzekere en risicovolle operatie dat een verdubbeling van het noodfonds noodzakelijk is. "Als je deze risico's neemt moet je beseffen dat je een vangnet moet bouwen. Als het fout gaat heb je jezelf heel wat te verwijten."