Clicky


CDA: Beperking PGB pijnlijk, maar noodzakelijk

CDA: Beperking PGB pijnlijk, maar noodzakelijk
02-06-2011 11:37 | Financieel | auteur de redactie
DEN HAAG - Woensdag heeft het kabinet de plannen gepresenteerd voor de toekomst van de langdurige zorg. Onderdeel van deze plannen is dat het recht op een persoonsgebonden budget zal worden beperkt. De afgelopen jaren zijn de PGB-uitgaven explosief gestegen, van 414 miljoen euro in 2002 naar 2,2 miljard euro in 2010.

Inmiddels betaalt elke burger gemiddeld 3800 euro aan AWBZ-premie via hun loonstrookje. Een verdere stijging brengt de solidariteit tussen generaties in gevaar. Ingrijpen is dus noodzakelijk. Sabine Uitslag: "We moeten terug naar waar de AWBZ oorspronkelijk voor bedoeld was, zodat de mensen die langdurige zorg nodig hebben dit houden. Maar tegelijkertijd begrijp ik heel goed dat de plannen rond het PGB voor veel mensen een hoop onzekerheid met zich meebrengen."

De mensen die op dit moment recht hebben op verblijf in een zorginstelling, behouden hun recht op PGB. Voor deze groep zal het budget zelfs met 5% toenemen. De andere groep zal zorg in natura gaan ontvangen. Sabine Uitslag: "Het belangrijkste is dat mensen die nu een indicatie voor zorg hebben, deze indicatie (en dus hun recht op zorg) ook behouden. Alleen krijgen ze geen geldbedrag meer op hun rekening gestort, maar ontvangen ze zorg van een zorginstelling die 'zorg op maat' moet leveren."

De wijziging zal voor de mensen die op dit moment een PGB ontvangen, maar geen verblijfsindicatie hebben, per 1 januari 2014 ingaan. Dat betekent dat er nog tijd is om voor deze groep een oplossing te vinden binnen de zorg in natura. Het CDA is blij dat de staatssecretaris hiermee aan de slag gaat en dat zij oog heeft voor de wijze waarop mensen het nu, afgestemd op hun persoonlijke situatie, goed en vaak goedkoop hebben geregeld.

Voor het CDA is het belangrijk dat de eigen regie van mensen behouden blijft. Sabine Uitslag: "We moeten ervoor zorgen dat de AWBZ-zorg, of het nu om PGB of zorg in natura gaat, ondersteunend is aan het dagelijks leven van de cliënt. De cliënt moet dus meer dan nu centraal komen te staan. Hier ligt een uitdaging voor de zorgverzekeraars, die vanaf 2013 de uitvoering van de AWBZ op zich gaan nemen. Zij zullen deze eigen regie voor de cliënt van de zorgaanbieders moeten bedingen. Ook zullen zij nieuwe zorgaanbieders de kans moeten geven om zorg te leveren via zorg in natura."

Lees ook:
» Acties op komst vanwege afschaffing pgb
» Afschaffen pgb: meerkosten 650 miljoen euro
» Budgethouders furieus over desastreuze pgb-plannen