Clicky


Merkel: euro niet in crisis

Merkel: euro niet in crisis
02-06-2011 10:09 | Financieel | auteur de redactie
De euro bevindt zich niet in een crisis, hoewel de markten onrustig zijn over een aantal in problemen verkerende eurolanden. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag tijdens een speech in Singapore. "We hebben geen probleem met de euro op zich."

"Het is een stabiele valuta, vooral in vergelijking met de dollar. Hij is behoorlijk sterk, soms te sterk voor ons als exportland", stelde ze verder. "We hebben problemen met bepaalde lidstaten en hun schulden."

De oorzaak van de schuldproblemen in de eurozone is een concurrentieprobleem, omdat het concurrentievermogen van sommige lidstaten van de eurozone te zwak is, zei ze. "We moeten het concurrentievermogen verbeteren en we moeten fiscale verantwoordelijkheid een centrale rol geven."

De uitlatingen van Merkel komen een dag nadat Moody's het kredietwaardigheidsoordeel voor Griekenland opnieuw verlaagde. Moody's schat de kans op een default voor Griekenland nu op 50%.

De volgende stappen voor Griekenland hangen af van het rapport van de 'Troika' van de Europese Unie (EU), Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat op korte termijn wordt verwacht.

Mensen bekend met de situatie zeiden deze week tegen The Wall Street Journal dat Duitsland wellicht niet langer zal aandringen op een herschikking van de Griekse schulden, waarbij ook private beleggers een deel van de lasten zouden moeten dragen. De knieval van Berlijn zet de deur open voor een tweede noodpakket voor Griekenland.

©Novum/Dow Jones | Transport Online