Clicky


Advies: eigen bijdrage voor incontinentieluiers

Advies: eigen bijdrage voor incontinentieluiers
01-06-2011 13:44 | Financieel | auteur de redactie
Mensen die lijden aan incontinentie moeten zelf gaan meebetalen aan luiers. Zo kan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) op jaarbasis 43,5 miljoen euro besparen. Dat schrijft het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in een advies aan Schippers.

Nu worden luiers volledig vergoed vanuit het basispakket. Het CVZ denkt aan een eigen bijdrage van 75 euro per jaar. Zo'n 550 duizend mensen gebruiken dergelijke luiers.

De vergoeding van langdurige fysiotherapie bij een aantal chronische aandoeningen kan helemaal uit het basispakket, zegt het CVZ verder. Het gaat om reuma, osteoporose en enkele vormen van artritis. Langdurige fysiotherapie is bij deze aandoeningen niet bewezen effectief, zegt het CVZ. Het schrappen betekent een besparing van 50 tot 55 miljoen euro.

Het college komt verder opnieuw met het advies dat de rollator en de anticonceptiepil uit het basispakket moeten. Dat levert 37,3 miljoen euro per jaar op. Vorig jaar nam Schippers dit advies over, maar de Tweede Kamer stak er een stokje voor.

Het kabinet heeft eerder aangekondigd dat fysiotherapie voor volwassenen in de toekomst pas wordt vergoed na vijftien behandelingen, in plaats van de huidige twaalf. Ook wordt in de toekomst één IVF-poging vergoed, in plaats van de huidige drie.

©Novum | Transport Online