Clicky


Brand Kalmthout grote ramp voor Vlaanderen

Brand Kalmthout grote ramp voor Vlaanderen
27-05-2011 19:58 | Buitenland | auteur de redactie
De brand op de Kalmthoutse Heide net over de grens in België is de grootste ecologische ramp die ooit in Vlaanderen heeft plaatsgevonden. Dat stelt het Agentschap voor Natuur en Bos vrijdag, de instelling die de Vlaamse natuurgebieden beheert.

Bij de brand ging ongeveer zeshonderd hectare heide in vlammen op. Nooit eerder brandde in Vlaanderen zo'n grote oppervlakte natuurgebied af. Volgens het agentschap gaat het om een stuk topnatuur in Vlaanderen dat zelfs uniek is voor Europa. De brand is voor het toerisme en de recreatie in de streek een 'zware klap'.

Volgens de natuurbeheerder heeft zich onder de zichtbaar verschroeide heide nog een ander ecologisch drama afgespeeld en vernietigde de brand niet alleen de vegetatie, maar ook het leven in de bodem, zoals spinnen en insecten. Ook veel andere dieren zijn getroffen, zoals vogels, padden, kikkers en sprinkhanen.



De kans is volgens het Agentschap voor Natuur en Bos klein dat het gebied weer net zo wordt als voor de brand. Het herstel zal jaren duren.

De brand, die woensdag rond het middaguur ontstond, is inmiddels volledig onder controle. Het nablussen zal nog wel enkele dagen duren.

©Novum | Transport Online