Clicky


EHEC-bacterie op komkommers Nederlandse teler uit Spanje

EHEC-bacterie op komkommers Nederlandse teler uit Spanje
27-05-2011 10:28 | Gezondheid | auteur de redactie
De gevaarlijke EHEC-bacterie is in Duitsland aangetroffen op komkommers die afkomstig zijn van een Nederlandse teler in het Spaanse Málaga. De teler ontkent dat de besmetting op zijn bedrijf heeft plaatsgevonden. Een medewerker van het bedrijf zei vrijdag op Radio 1 dat de komkommers aan een klant in Hamburg zijn geleverd, waar de pallet zou zijn omgevallen.

De lading komkommers is 16 mei geleverd, stelt de medewerker. Donderdag belde de klant het bedrijf met de mededeling dat van de komkommers monsters waren genomen en dat daaruit bleek dat de groenten de bacterie bevatten. "Maar die komkommers hadden allang verkocht moeten zijn", vertelt de medewerker.

Analyses die het bedrijf zelf in een laboratorium heeft laten uitvoeren, wijzen volgens de medewerker uit dat de groenten niet besmet zijn met de bacterie. "Wij denken dat hier een politiek spel wordt gespeeld, dat de schuld richting Spanje wordt geschoven."

Het bio-gerelateerde bedrijf is niet in staat van beschuldiging gesteld. De onderneming zou ook nog geen officiële papieren over een besmetting van Duitse zijde hebben ontvangen. De Spaanse gezondheidsdienst heeft de onderneming donderdag wel meteen een bezoek gebracht.

De beschuldigingen komen hard aan bij het bedrijf, zegt de medewerker. "Alle bestellingen worden momenteel geannuleerd. We proberen te redden wat er te redden valt."

De darmbacterie EHEC is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. De bacterie zorgt meestal alleen voor diarree en in sommige gevallen merken mensen er zelfs niets van. De diarree is gemiddeld na vier dagen over. In twee tot zeven procent van de besmettingen krijgen patiënten complicaties, zoals nierproblemen. Van deze groep overlijdt twee tot negen procent.

De bacterie heeft in Duitsland al voor honderden zieken gezorgd, vier zijn overleden. Ook in Nederland is een persoon ziek geworden door de bacterie. De patiënt werd ziek na een bezoek aan Noord-Duitsland. Ook mensen in Zweden en Denemarken zijn mogelijk geïnfecteerd.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt of de bacterie ook in Nederland aanwezig is. Nederlandse telers van en handelaren in groenten en supermarkten gaan daarnaast saladegroenten als komkommer, tomaat en sla bemonsteren. Bij teelt- en handelsbedrijven worden monsters afgenomen, die op E-coli worden getoetst, meldde het Productschap Tuinbouw donderdag.

De bacterie komt in het buitenland vaker voor. In Nederland was de laatste landelijke epidemie in 2005. De bron was toen filet americain. Daarna waren er in Nederland twee kleinere uitbraken, één door ijsbergsla en een andere door opnieuw filet americain.

©Novum | Transport Online