Clicky

 
Transport Online - Brand Kalmthoutse Heide duurt voort

Brand Kalmthoutse Heide duurt voort

Brand Kalmthoutse Heide duurt voort
26-05-2011 21:19 | Buitenland | auteur de redactie
De brand op de Kalmthoutse Heide in België duurt nog altijd voort. In onder meer Gilze-Rijen, Tilburg en Nijmegen kunnen mensen last hebben van de brand. Mensen met overgevoelige luchtwegen wordt geadviseerd de ramen en deuren gesloten te houden. Bij de brand komen geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij, dus er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Dat meldt de gemeente Woensdrecht donderdag. De brand brak woensdag rond het middaguur uit in het natuurgebied aan de Belgische kant van de grens. Donderdagochtend vroeg werd gemeld dat de brand onder controle is, hoewel de brand in de loop van de dag weer oplaaide aan de oostkant van het gebied op de Kalmthoutse Heide op Belgisch grondgebied. Oorzaak was de aanwakkerende en draaiende wind.

Vanwege het oplaaiende vuur werden in Kalmthout uit voorzorg meerdere woningen geëvacueerd. De bewoners van deze woningen kunnen volgens de Belgische gemeente Kalmthout nog niet naar huis. Voor de mensen die niet bij vrienden of familie terechtkunnen wordt opvang in een motel geregeld.

Na twee dagen is inmiddels zeshonderd hectare heide en bos afgebrand, aldus Kalmthout. Een van de grotere brandhaarden, ten zuiden van het Stappersven, is inmiddels onder controle. De brand aan de noordkant van het Stappersven wordt nog bestreden. Rond 17.00 uur werd een brandhaard gesignaleerd in de omgeving van de Verbindingsstraat. Daar staat een bos in brand, dat alleen vanuit de lucht kan worden geblust.

Volgens Woensdrecht zijn er aan Nederlandse zijde van het natuurgebied nog altijd geen brandhaarden. In Nederland blijven volgens Woensdrecht brandweerpelotons het vuur bestrijden aan de noordwestkant van de Kalmthoutse Heide. Zij krijgen hierbij ondersteuning van defensie.

Bij het bestrijden van de brand zijn volgens Kalmthout tot nu toe drie brandweermannen gewond geraakt. Zij moesten met breuken en verstuikingen naar een ziekenhuis worden gebracht.

Burgemeester van Woensdrecht Marcel Fränzel heeft een noodverordening ingesteld voor dertien bosgebieden ten zuiden van de Putseweg. Deze gebieden mogen behalve door de hulpdiensten nu door niemand meer worden betreden. Ook in België is de Kalmthoutse Heide afgesloten. Daarnaast is een vliegverbod ingesteld voor boven het brandende gebied.

©Novum | Transport Online
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,935
Diesel1,909

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden