Clicky


Tadic bevestigt aanhouding Mladic

Tadic bevestigt aanhouding Mladic
26-05-2011 18:22 | Buitenland | auteur de redactie
BELGRADO - De wegens oorlogsmisdaden gezochte Bosnische Serviër Ratko Mladic is in Servië gearresteerd, heeft de Servische president Boris Tadic donderdag op een persconferentie in Belgrado bevestigd. Tadic zei dat een procedure om Mladic aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag uit te leveren in gang is gezet.

Het kan volgens de Servische regering nog zeker een week duren voordat de gearresteerde voormalige Bosnisch-Servische legerleider wordt uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Eerder meldden Servische media dat Mladic al onderweg was.

Als Mladic wordt uitgeleverd, gebeurt dat in lijn met Servische wetten die de samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal reguleren, zei regeringswoordvoerder Slobodan Homen. Mladic wordt eerst verhoord door een onderzoeksrechter, die hem tevens zal aanklagen.

Bij de volgende stap is het aan de rechtbank om te bepalen of er genoeg grond is voor een uitlevering. Mladic kan tegen deze uitspraak in beroep gaan.

Als een eventuele beroepszaak wordt afgerond is het aan het Servische ministerie van justitie om te beslissen of Mladic voor het gerecht moet worden gebracht.

Mladic wordt sinds 1995 door het Joegoslaviëtribunaal gezocht wegens oorlogsmisdaden, met name vanwege zijn rol in het bloedbad in Srebrenica, waar achtduizend moslims werden afgeslacht.

De arrestatie van Mladic verliep donderdagochtend rond 05.30 uur zo vlug en soepel, dat inwoners van het dorp Lazarevo, nabij de Noord-Servische stad Zrenjanin, er niets van gemerkt hebben. Dat meldde het Kroatische ochtendblad Jutarnji List. Volgens het radiostation B92 in Belgrado was Mladic niet vermomd en droeg hij geen baard. Hij was erg verouderd en zou zich niet tegen zijn arrestatie hebben verzet.

De arrestatie zou zijn verricht door een dienst van het ministerie van binnenlandse zaken die zich speciaal richt op de 'ontdekking' van oorlogsmisdaden. Mladic bediende zich volgens Servische media van de alias Milorad Komadic, maar zijn identiteit zou door middel van DNA-analyse zijn bevestigd.

"Wij hebben een moeilijke periode in onze geschiedenis afgesloten en de schandvlek van het gelaat van de leden van ons volk gewist, waar zij ook mogen wonen", zei Tadic.

"Ik wil Europa en Tadic gelukwensen", zei Munira Subasic, voorzitter van de Vereniging van Moeders van Srebrenica. "Het spijt mij voor alle slachtoffers die dood zijn en deze dag niet kunnen meemaken."

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, verwelkomde de arrestatie van Mladic als 'een belangrijke dag voor de internationale rechtspraak'. De arrestatie van Mladic 'geeft duidelijk aan dat de toewijding aan het internationaal strafrecht stevig is verankerd' en 'dat mensen die verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van internationaal humanitair recht niet langer op straffeloosheid kunnen rekenen'. Brammertz sprak in een verklaring ook erkentelijkheid uit voor de inspanningen van de Servische Nationale Veiligheidsraad en het speciale Servische Actieteam om Mladic te pakken te krijgen.

Brammertz en zijn voorgangers hebben er vaak over geklaagd dat de Servische autoriteiten zich onvoldoende inspanden om Mladic op te sporen. De aanklagers vermoedden dat Mladic zich in Servië schuilhield en bescherming genoot van hardliners, die hem als held beschouwen. Mladic werd in 2006 voor het laatst in Belgrado gezien.

Brammertz zou volgende maand aan de VN-Veiligheidsraad verslag uitbrengen over de Servische inspanningen om Mladic op te sporen. De rapporten van de aanklager zijn cruciaal voor het streven van Servië naar het lidmaatschap van de Europese Unie. Voor de EU was de aanhouding van Mladic een van de voorwaarden voor de eventuele toetreding.



Met de aanhouding van Mladic 'hebben wij de deur voor de onderhandelingen en het lidmaatschap van de Europese Unie geopend', zei Tadic. De EU liet weten de arrestatie van Mladic warm te verwelkomen en deze te beschouwen als een belangrijke doorbraak in de relatie met Servië. Buitenland-chef Catherine Ashton zei ervan uit te gaan dat Mladic 'zonder uitstel' naar het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag zal worden gestuurd. Ashton zou later donderdag in Belgrado besprekingen voeren met Tadic.

De Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt zei dat met de arrestatie van Mladic 'een zwart hoofdstuk in de Europese geschiedenis kan worden afgesloten'. Bildt was van 1995-1997 Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië en in de jaren 1999-2001 Speciaal Gezant voor de Balkan van de Verenigde Naties.

Mladic is door het Joegoslaviëtribunaal aangeklaagd wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tegen moslims, Kroaten en andere niet-Servische burgers van Bosnië-Herzegowina in de oorlog van 1992-1995. Volgens de aanklacht was hij samen met Radovan Karadzic een belangrijk lid van een 'gezamenlijke criminele onderneming om Bosnische moslims en Bosnische Kroaten permanent te verwijderen uit door de Bosnische Serviërs geclaimd gebied in Bosnië-Herzegowina'.

Mladic is onder meer beschuldigd van de moord op bijna achtduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica; de moord, vervolging, gedwongen verplaatsing, detentie en mishandeling van Bosnische moslims en Bosnische Kroaten tijdens de campagne om hen permanent te verwijderen uit het gebied dat onder controle stond van de strijdkrachten van de Republika Srpska; de terreurcampagne tegen burgers in Sarajevo en de gijzeling van militaire waarnemers en vredessoldaten van de Verenigde Naties in mei en juni 1995.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei dat de aanhouding van Mladic 'eindelijk de kans biedt dat recht zal worden gedaan'. 'Generaal Mladic vervulde een sleutelrol in enkele van de donkerste episodes van de geschiedenis van de Balkan en Europa', zei Fogh Rasmussen.

In de Bosnische oorlog van 1992-1995 kwamen ongeveer honderdduizend mensen om het leven. Het door Serviërs belegerde Srebrenica was door de Verenigde Naties bestempeld als veilige haven voor burgers, maar de Nederlandse blauwhelmen in de enclave waren onvoldoende bewapend en hadden geen duidelijke opdracht om de stad te beschermen. Srebrenica viel in handen van de Serviërs nadat VN-commandanten verzoeken van de Nederlanders om luchtsteun naast zich neer hadden gelegd en mosliminwoners massaal toevlucht hadden gezocht op de VN-basis. De Nederlanders stonden toe dat de Serviërs de inwoners afvoerden nadat Mladic de verzekering had gegeven dat ze niet zouden worden gekrenkt.

©Novum/AP | Transport Online