Clicky


Brand Kalmthoutse Heide laait op

Brand Kalmthoutse Heide laait op
26-05-2011 14:33 | Buitenland | auteur de redactie
De brand op de Kalmthoutse Heide net over de grens in België laait aan de oostkant van het gebied weer op. Oorzaak is de aanwakkerende en draaiende wind. Dat meldt de Nederlandse gemeente Woensdrecht, die door de brand werd bedreigd, donderdagmiddag.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Woensdrecht heeft het oplaaiende vuur geen gevolgen voor Nederland. "We zitten in de gelukkige omstandigheid dat de wind de richting van Kalmthout op waait op dit moment en niet richting Nederland. Daardoor hebben wij hier geen extra last van bijvoorbeeld rook."

In Kalmthout zijn uit voorzorg dertig woningen aan de Kastanjedreef geëvacueerd. Ook neemt België extra maatregelen om het oplaaiende vuur te bestrijden. Zo is een extra brandweerpeleton ingezet. In Nederland blijft de brandweer het vuur in het noordwesten, in België gebeurt dat aan de zuidwestkant.

De brand brak woensdag rond het middaguur uit in het natuurgebied aan de Belgische kant van de grens. Donderdagochtend vroeg werd gemeld dat de brand onder controle is. Dat is nog steeds het geval, meldt Woensdrecht. "Maar waakzaamheid blijft geboden." De verwachting is dat de brandweer tot zeker donderdag en wellicht nog langer bezig zijn met nablussen.

Ook zullen bewoners in het gebied last blijven houden van de rook. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, aangezien alleen hout en bladeren verbranden. Wel blijft het advies voor mensen met overgevoelige luchtwegen ramen en deuren gesloten te houden.

Burgemeester van Woensdrecht Marcel Fränzel heeft een noodverordening ingesteld voor dertien bosgebieden ten zuiden van de Putseweg. Deze gebieden mogen behalve door de hulpdiensten nu door niemand meer worden betreden. Ook in België is de Kalmthoutse Heide afgesloten. Daarnaast is een vliegverbod ingesteld voor boven het brandende gebied.

©Novum | Transport Online