Clicky


VVD wil speekseltest tegen drugs op scholen

VVD wil speekseltest tegen drugs op scholen
26-05-2011 09:10 | Binnenland | auteur de redactie
De VVD wil dat scholen speekseltesten mogen afnemen als er vermoedens zijn dat leerlingen drugs gebruiken. De partij hoopt daarmee het gebruik en de handel ervan de kop in te drukken. Ouders en de medezeggenschapsraad moeten wel eerst toestemming geven, schrijft De Telegraaf donderdag.

Uit onderzoek blijkt dat vier procent van de brugklassers al een jointje opsteekt. In de eindexamenklassen ligt dat percentage al op dertig procent van de leerlingen. Dat zijn onacceptabele cijfers, vindt VVD-Kamerlid Ton Elias.

"Een blowtje is allang niet meer zo onschuldig als 25 jaar terug, het gaat nu om troep. Ik begrijp dat je natuurlijk niet willekeurig jonge mensen een wattenstaafje in de mond kunt duwen, maar aan de andere kant mogen we niet wegkijken van dit probleem", zegt Elias in de krant.



Softdrugs zijn in Nederland niet strafbaar, maar een positieve test moet wel leiden tot een schorsing, vindt de VVD. Bij een speekseltest zijn sporen van marihuana tot veertien uur na gebruik terug te vinden. Bij cocaïne is dat tot drie uur.

©Novum | Transport Online