Clicky


Devaluatie Wit-Russische roebel leidt tot paniek

Devaluatie Wit-Russische roebel leidt tot paniek
25-05-2011 21:24 | Buitenland | auteur de redactie
MINSK - Een scherpe devaluatie van de Wit-Russische roebel heeft geleid tot paniek in Wit-Rusland. Mensen haastten zich woensdag om hun roebels in te wisselen voor dollars en euro's. Ook ingeblikt voedsel was erg in trek, net als andere producten die hun waarde niet zo snel verliezen als de nationale munteenheid.

Volgens een medewerker van een winkelcentrum in Minsk beginnen mensen suiker, zout en ander basisvoedsel te hamsteren. "Er heerst een gevoel dat er een oorlog dreigt uit te barsten", aldus de man.

Dinsdag werd de waarde van de roebel ten opzichte van de dollar bijna gehalveerd. Daarnaast is er een groot tekort aan dollar- en eurobiljetten. Ook de voorraad van de Wit-Russische regering begint op te raken en wisselkantoren hebben nauwelijks nog buitenlandse valuta in voorraad.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft beloofd dat de roebel desondanks een stabiele munt blijft. Deskundigen waarschuwen echter dat de munt een duikvlucht maakt als Rusland niet snel een noodlening verschaft. Het vertrouwen in de roebel daalt al weken vanwege zorgen over de financiën van het land en het gebrek aan steun van buurlanden, de Europese Unie en Rusland.



Rusland is echter terughoudend met het verstrekken van een noodlening. Hoewel de twee landen een overeenkomst hebben om politieke, economische en militaire banden te onderhouden, is de relatie tussen de twee landen onderkoeld.

De voormalige directeur van de Wit-Russische Centrale Bank zei dat het land zo'n acht miljard dollar nodig heeft om de economie er weer bovenop te helpen. "Het beleid van de regering heeft het land naar een catastrofe geleid", aldus Stanislav Bogdankevitsj.

©Novum/AP | Transport Online