Transport Online - 'Streep door fiscale voordelen zuinige auto's'

'Streep door fiscale voordelen zuinige auto's'

'Streep door fiscale voordelen zuinige auto's'
25-05-2011 21:00 | Financieel | auteur de redactie
De belastingvoordelen voor zuinige auto's gaan verdwijnen, omdat de subsidieregeling te duur wordt. Dat staat volgens betrouwbare bronnen in plannen van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD), meldt RTL Nieuws woensdag.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom reageert cynisch. "Belastingkorting schone auto's was met afstand de meest succesvolle milieumaatregel in de afgelopen jaren. Dus logisch dat dit kabinet ermee stopt", twittert hij.

Voor auto's die weinig CO2-uitstoten, zoals de Toyota Prius of de Volkswagen Polo Bluemotion, hoeft nu geen of minder wegenbelasting en aanschafbelasting (BPM) te worden betaald. De huidige kosten van de regeling bedragen alleen al voor de aanschafbelasting BPM zevenhonderd miljoen euro. De BPM zou weer naar tien tot 25 procent gaan. Alleen elektrische auto's blijven vrijgesteld van wegenbelasting.

In het regeer- en gedoogakkoord werd de mogelijkheid voor een accijnsverhoging opengelaten, maar die zou het kabinet niet doorzetten. Weekers bespreekt zijn plannen volgende week woensdag in de ministerraad, meldt RTL Nieuws.
Mede door het belastingvoordeel voor zuinige auto's reden er vorig jaar tweehonderdduizend auto's rond met het superzuinige A-label. In de eerste zes maanden van de maatregel werden vijftigduizend zuinige auto's verkocht.

Toenmalig VVD-Kamerlid Anne Mulder noemde de regeling in augustus al 'een groot probleem'. Hij zei toen weer wegenbelasting te willen gaan heffen op schone auto's.

©Novum | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen