Transport Online - Aandeelhouders TNT stemmen in met splitsing

Aandeelhouders TNT stemmen in met splitsing

Aandeelhouders TNT stemmen in met splitsing
25-05-2011 20:53 | Financieel | auteur de redactie
De splitsing van TNT in een apart post- en een apart expressbedrijf gaat definitief door, nadat een woensdag gehouden buitengewone aandeelhoudersvergadering instemde met het splitsingsvoorstel.

Van het uitstaande aandelenkapitaal van TNT was 66,3% woensdag op de vergadering aanwezig. Daarvan stemde 99,7% voor de splitsing.

Donderdag zullen TNT Express en het postbedrijf, dat verder gaat onder de naam PostNL, een aparte positie op de beurs krijgen. Beide fondsen belanden in de AEX.De volledige splitsing van de post- en expressactiviteiten werd in augustus vorig jaar aangekondigd. De stap volgde op aanhoudende druk van aandeelhouders, die menen dat het groeiende onderdeel Express meer waarde kan creeren zonder het krimpende postbedrijf. Per 1 januari 2011 vond al een juridische splitsing plaats.

Verschillende aandeelhouders hebben TNT de afgelopen jaren gevraagd de strategische opties van het expressbedrijf te overwegen en open te staan voor interesse van mogelijke kopers. Met name de Amerikaanse bedrijven Fedex Corp. (FDX) en United Parcel Service Inc. (UPS) worden regelmatig genoemd als kandidaten om TNT Express eventueel over te nemen.

Concrete interesse is gedurende het splitsingsproces echter nog niet getoond, stelde scheidend bestuursvoorzitter Peter Bakker van TNT woensdag tijdens de vergadering.

De splitsing werd niet zonder slag of stoot goedgekeurd. Aandeelhouders toonden zich kritisch over de beschermingsconstructie van TNT Express, die een eventuele overname onnodig zou bemoeilijken.

Zo heeft een stichting, in het leven geroepen door TNT, bij een overnamebod de mogelijkheid een meerderheid van het stemrecht toe te eigenen.

Als protest tegen de beschermingsconstructie stemde een meerderheid van 60% van het aanwezige aandelenkapitaal tegen decharge van de Raad van Commissarissen.

Het verlenen van decharge is een gebruikelijk item op de agenda van een aandeelhoudersvergadering en wordt gezien als een stem van vertrouwen in het bestuur.

Bakker stelde tijdens de vergadering dat de beschermingsmaatregelen juist in het belang zijn van aandeelhouders en werknemers van TNT Express.

Alle andere punten op de agenda van de aandeelhoudersvergadering werden wel goedgekeurd, waaronder de jaarrekening en het dividend over 2010.

©Novum/Dow Jones | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen