Clicky


GL wil opheldering over verkeerd blussen chemiebrand Moerdijk

GL wil opheldering over verkeerd blussen chemiebrand Moerdijk
25-05-2011 20:45 | Binnenland | auteur de redactie
MOERDIJK - De brandweer in Moerdijk heeft de brand bij Chemie-Pack op verkeerde wijze geblust, blijkt uit onderzoek van de NOS. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil zo snel mogelijk een debat met de minister van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. GroenLinks wil dat de regering een diepgravend onderzoek instelt naar de bestrijding van de brand om in de toekomst beter voorbereid te zijn.

Liesbeth van Tongeren: "De brandweer heeft de brand met grote hoeveelheden bluswater bestreden. Uit het onderzoek van de NOS blijkt dat de schade kleiner was geweest als er met schuim geblust zou zijn of als ze de brand gecontroleerd hadden laten uitbranden. Dit moeten we tot op de bodem uitzoeken. Ik wil daarom dat de regering onafhankelijk onderzoek laat doen naar de bestrijding van de brand bij Chemie-Pack."

Onlangs zijn er meerdere rapporten verschenen waaruit blijkt dat er van alles mis is gegaan bij de bestrijding van de chemiebrand. De communicatie tussen de veiligheidregio's onderling liet zwaar te wensen over. Ook de communicatie naar omwonenden was onvoldoende. Nu blijkt uit dit onderzoek dat de brand niet goed bestreden is. Met als gevolg een veel grotere schade.

"Ik ben geen expert brandbestrijding. Ik verwacht ook niet van de minister en staatssecretaris dat ze alle vragen meteen kunnen beantwoorden. Maar ik vraag wel om een gedegen en onafhankelijk onderzoek. Het is zaak dat we in de toekomst veel en veel beter voorbereid zijn op calamiteiten. De regering moet de regie nemen en alles op alles zetten om lessen te trekken uit de brand in Moerdijk," aldus Van Tongeren.