Clicky


Nederland helpt bij blussen Belgische heidebrand

Nederland helpt bij blussen Belgische heidebrand
25-05-2011 17:28 | Buitenland | auteur de redactie
De Nederlandse brandweer assisteert bij een grote heidebrand in het Nederlands-Belgische grensgebied. Volgens een woordvoerder van de gemeente Woensdrecht heeft het vuur Nederland nog niet bereikt.

De brand is woensdag net voor de middag ontstaan op de Kalmthoutse Heide op Belgisch grondgebied. Volgens de Belgische gemeente Kalmthout is de brand begonnen aan het ven de Putse Moer en breidde het vuur zich al snel uit naar het noordoosten richting Essen.

De brand is rond 16.45 uur nog niet onder controle. Inmiddels is naar schatting vijftig hectare heide afgebrand. Het vuur woedt nog in een gebied van tussen de veertig en 130 hectare. "Het is moeilijk precies te bepalen hoe groot het gebied is dat in brand staat", zegt een woordvoerder van de Belgische gemeente.

Bij de brand is vooralsnog niemand gewond geraakt. Een uur na het ontstaan van de brand werden drie huizen op de heide geëvacueerd. De bewoners zijn opgevangen in een dienstencentrum. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur andere huizen aan de rand van de heide kan bereiken, wat lijkt te lukken. "Andere woningen lopen op dit moment geen gevaar."

Het Kalmthoutse brandweerkorps heeft versterking gekregen van korpsen uit Essen, Wuustwezel, Kapellen, Brecht, Brasschaat en Woensdrecht. Extra tankwagens uit verder gelegen gemeenten helpen bij de watertoevoer. Ook wordne blushelikopters ingezet.

De politie Midden en West-Brabant stelt dat de brand momenteel woedt nabij Putte, op Belgisch grondgebied. Volgens de woordvoerder van Kalmthout bestaat er een kans dat het vuur Nederland gaat bereiken. "Het vuur kruipt richting Nederland, maar of het Nederland zal bereiken is moeilijk te voorspellen."

©Novum | Transport Online