Clicky


Uitslag Eerste Kamer definitief

Uitslag Eerste Kamer definitief
25-05-2011 17:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
De Kiesraad heeft woensdagmiddag de definitieve uitslag bekendgemaakt van de maandag gehouden verkiezing van de Eerste Kamer. Er zijn geen wijzigingen in de zetelverdeling ten opzichte van de voorlopige uitslag.

De VVD wordt de grootste partij met zestien zetels, het CDA krijgt er vijftien en de PVV tien. De gedoogcoalitie haalt daarmee 37 zetels. Voor een meerderheid wordt de coalitie afhankelijk van de SGP, die een zetel in de Eerste Kamer heeft.

Met veertien zetels is de PvdA de grootste oppositiepartij. De SP haalt acht zetels, GroenLinks en D66 elk vijf. De ChristenUnie krijgt twee zetels. De Partij voor de Dieren, de Onafhankelijke Senaatsfractie en 50 Plus elk één.

Twee kandidaten zijn dankzij voorkeurstemmen in de Eerste Kamer gekomen. Dat zijn Jenny Vlietstra (nummer vijftien van de PvdA) en Peter Essers (nummer twaalf van het CDA). Kandidaten voor hen op de lijst lopen nu een zetel mis. Het gaat om de oud-leden van de Tweede Kamer Adri Duivesteijn (PvdA), nu wethouder in Almere, en Siem Buijs (CDA).

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 7 juni geïnstalleerd.

©Novum | Transport Online