Transport Online - Banken soepeler voor bedrijven

Banken soepeler voor bedrijven

Banken soepeler voor bedrijven
24-05-2011 14:57 | Financieel | auteur de redactie
Nederlandse banken hebben in het eerste kwartaal de criteria voor het verstrekken van leningen aan bedrijven versoepeld, terwijl de voorwaarden voor een woninghypotheek werden aangescherpt, blijkt uit een enquête naar het uitleengedrag van banken door De Nederlandsche Bank (DNB).

Een kleine meerderheid van de ondervraagde banken versoepelde in het eerste kwartaal zijn voorwaarden voor kredieten aan bedrijven, zowel kortlopende als langlopende, stelt de centrale bank. De versoepeling betreft vooral de grote ondernemingen, bij het midden- en kleinbedrijf bleven de criteria ongewijzigd, nadat ze eerder al iets werden versoepeld.

Als reden voor de versoepeling noemen banken dat vermogenskosten en balansverhoudingen geen belemmering meer vormen voor het kredietbeleid, stelt DNB, terwijl ook de liquiditeitspositie niet meer als probleem wordt gezien.

Door toenemende concurrentie ging de versoepeling van de voorwaarden bij 43% van de banken gepaard met een lagere marge op gemiddelde bedrijfsleningen, ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Met name de marge op kredieten aan grote ondernemingen daalde, bij 83%.


De acceptatiecriteria voor woninghypotheken werden bij een derde van de banken juist aangescherpt in het eerste kwartaal. Drie op de vijf banken zeggen meer risico's te zien voor de vooruitzichten op de woningmarkt. Dat leidt tot een strengere beoordeling van bijvoorbeeld de verhouding tussen inkomen en woonlasten bij hypotheekaanvragen.

Uit de enquête blijkt dat de kredietverlening aan bedrijven in het eerste kwartaal licht groeide, hoewel de groei vertraagde. De vraag naar woninghypotheken daalde opnieuw, net als in de afgelopen drie jaar. Als redenen voor die daling geven de banken de vooruitzichten op de woningmarkt en het consumentenvertrouwen.

©Novum | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen