Transport Online - Wellink: Bazel III-stelsel niet voldoende

Wellink: Bazel III-stelsel niet voldoende

Wellink: Bazel III-stelsel niet voldoende
24-05-2011 13:11 | Financieel | auteur de redactie
Het nieuwe Bazel III-stelsel van kapitaaleisen voor banken biedt geen voldoende antwoord op het probleem dat sommige banken te groot zijn om failliet te laten gaan, zei Nout Wellink dinsdag als voorzitter van het Bazels Comité voor het bankentoezicht.

Hoewel Bazel III een "aanzienlijke stap zet naar verbetering van de weerbaarheid en gezondheid van financiële instituten die van wereldwijd belang zijn voor het financiële systeem, biedt het raamwerk nog geen volledige oplossing voor externaliteiten of onbedoelde bijeffecten die zulke ondernemingen kunnen opleveren", zei Wellink tijdens een toespraak in Sint Petersburg.

"Er moet meer gedaan worden" om dat probleem op te lossen, zei de prominente Nederlandse centrale bankier, die binnenkort vertrekt als president van De Nederlandsche Bank.Het Bazels Comité zal in juni spreken over de omvang van de extra buffers die zogenaamde systeemrelevante banken zouden moeten aanhouden, om mogelijke verliezen op te vangen. "Later deze zomer" zal daarvoor een voorstel worden gepubliceerd, zei Wellink.

"De voordelen van Bazel III zullen tekortschieten als het raamwerk van regels niet volledig en op consistente wijze wordt ingevoerd", zei hij verder.

©Novum/Dow Jones | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen