Transport Online - Pensioenfondsen herstellen voorspoedig

Pensioenfondsen herstellen voorspoedig

Pensioenfondsen herstellen voorspoedig
23-05-2011 15:24 | Financieel | auteur de redactie
Bijna alle Nederlandse pensioenfondsen herstellen naar verwachting. Verreweg de meeste fondsen voldoen aan het hersteltempo dat ze zelf eerder in hun herstelplannen hadden aangegeven. Dat concludeert de Pensioenfederatie uit het bericht van De Nederlandsche Bank dat een vijftal kleinere fondsen misschien per 1 april 2012 een korting moet doorvoeren op de pensioenrechten. DNB heeft dit vandaag bekend gemaakt na grondige beoordeling van de begin dit jaar door circa 300 fondsen ingediende tussentijdse evaluaties van hun herstelplan met als peildatum 31 december 2010.

De vijf fondsen die per 1 april 2012 misschien moeten gaan korten, hebben zich inmiddels bij de Pensioenfederatie gemeld. De korting zal alleen plaatsvinden als het herstel in de loop van 2011 niet alsnog op schema komt. Het betreft de Stichting Pensioenfonds Cultuur, Stichting Pensioenfonds Royal Leerdam, Stichting ISS Pensioenfonds, Stichting Pensioenfonds Poseidon en Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers. In totaal gaat het om 30.000 betrokkenen, waaronder circa 5000 gepensioneerden. De fondsen hebben hun deelnemers zelf al over hun situatie geïnformeerd.

Algemeen directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie vindt het positief dat de pensioensector op eigen kracht een fors herstel heeft laten zien, en noemt het een groot winstpunt dat korten van pensioenrechten bij verreweg de meeste fondsen nu niet aan de orde is. "Bij de vijf fondsen die volgend jaar misschien moeten gaan korten gaat het bovendien om relatief kleine aantallen deelnemers. Maar laat duidelijk zijn: voor de betrokkenen blijft dit natuurlijk heel vervelend nieuws. Gelukkig is sinds begin dit jaar de situatie over het algemeen sectorbreed verder verbeterd." Riemen waarschuwt echter voor voorbarig optimisme. "Het herstel is weliswaar over de hele linie duidelijk zichtbaar maar ontbeert nog een stevig fundament. Bovendien is bij veel fondsen nog geen sprake van aanpassing van de pensioenopbouw en -uitkeringen aan de loon- of prijsontwikkeling, de zogeheten indexatie."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen